Mišković hektar kupovao po 307 eura, a vrijedi više tisuća

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2014. u 09:47
Postojala su dva modela za privatizaciju poljoprivrednih tvrtki, natječajem ili dražbom, ali i namjernim guranjem u stečaj

Procjenjuje se da su država i mali dioničari privatiziranih kompanija u Vojvodini ostali bez najmanje 200.000 hektara kvalitetnih oranica.

Srpska policija počela je istragu o navodnoj pljački državnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini.

Sumnja se da se najplodiju zemlju za relativno mali novac, često sumnjivog porijekla, pokupovali srpski poduzetnici, među kojima i Miroslav Mišković, ali i osobe za koje je utvrđeno da se bave krupnim kriminalom, pišu Večernje novosti. Procjenjuje se da su srpska država i mali dioničari privatiziranih kompanija ostali bez najmanje 200.000 hektara kvalitetnih oranica i s gubitkom od nekoliko stotina milijuna eura. Riječ je o značajnoj promjeni odnosa prema tom pitanju, koje nije tajna u Srbiji, što je vjerojatno povezano sa skorim parlamentarnim izborima. "Državni organi ranije nisu raspravljali o ovom problemu, a on nikada nije bio ni predmet rasprave u Skupštini", izjavio je Arpad Fremond, parlamentarni zastupnik i član odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije.

 

12,6milijuna

eura platio je Miroslav Mišković za 41.561 hektar zemljišta

Međutim, neposredno prije objavljivanja informacije o pokretanju istrage u vezi s kupnjom zemlje, u listu Danas Dejan Ilić iz udruženja Obruč, koji je još 2003. godine pokušao pokrenuti tu temu, ustvrdio je da samo u Vojvodini na taj način otuđeno oko 500.000 hektara obradive zemlje. Prema njegovim riječima, zemljište je prodavano privatnim osobama najčešće kroz privatizaciju poljoprivrednih kombinata kada je uz mali postotak društvenog kapitala, obično zgrade i dijela zemljišta koje su kombinati kupovali, prodavan i dio zemlje u državnom vlasništvu. Kasnije je 2009. godine zakonom kojim se željelo urediti stanje u katastrima državno zemljište jednostavno prepisano na privatne osobe iako je prodaja državnog zemljišta zabranjena zakonom.

"Nakon toga mnogi su tu zemlju preprodali strancima, što je također zabranjeno, iako veliki dio zemljišta ima bivše vlasnike koji ga potražuju", rekao je Obruč. Josip Ivanković, predsjednik udruge malih dioničara subotičkog Agrokombinata kaže da je nezakonita prodaja zemlje poznata činjenica i u Subotici, pa čak i gradskim službama, a provjerom u katastru utvrđeno je i koliko nedostaje državne zemlje. Navodi se da su postojala dva modela za privatizaciju poljoprivrednih tvrtki u Vojvodini, natječajem ili dražbom, ali i namjernim guranjem u stečaj. Tako su, tvrdi se, u posjed zemlje došli tajkuni i poznati srpski i crnogorski kriminalci Darko Šarić, Rodoljub Radulović, Sreten Jocić, Anton Stanaj i odvjetnik Radovan Štrbac.

Na primjer, Jedinstvo iz Apatina 2005. godine kupila je Miškovićeva Delta M. "Za prodaju 70 posto društvenog kapitala ove tvrtke Agencija za privatizaciju raspisala je natječaj. Sumnjamo da su se kupci i uvjeti znali unaprijed, tj. da je sve bilo namješteno, jer kako je hektar zemljišta mogao biti prodan za 307 eura", rekao je izvor Večernjih novosti blizak istrazi. Realna cijena vojvođanskog zemljišta inače doseže cijenu od više tisuća eura. Mišković je tako za 12,6 milijuna eura dobio više od 41.561 hektara poljoprivrednog zemljišta, te još desetke tisuća hektara građevinskog zemljišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close