Kako su najčišće banke u svijetu postale utočište za ruske kriminalce: Pohlepa će ih skupo koštati

Autor: Poslovni.hr , 02. ožujak 2019. u 08:15
Foto: Reuters

Baltička ekspanzija možda je privukla pogrešnu vrstu klijenata. Banke Swedbank i Danske optužene su za pranje novca sumnjivog porijekla.

Swedbank AB redovito je bila na vrhu ljestvice najsigurnijih europskih banaka. No švedsko ministarstvo financija zatražilo je ovaj tjedan od regulatora da objasne kako je spomenuta ugledna financijska institucija postala upletena u navode o pranju novca, prenio je Bloomberg.

Kao i Danske Bank A/S iz Danske, Swedbank je izgradila svoju reputaciju u jednom od najbogatijih kutaka svijeta, sve do optužbi za vezu s istočnoeuropskim moćnicima, trgovcima oružjem iz Sjeverne Koreje i ruskim oligarsima. Nakon optužbi za petljanje s prljavim novcem spomenute banke su izgubile milijarde dolara svoje tržišne vrijednosti.

Danske je 2018. priznala svoju ulogu u skandalu pranja 230 milijardi dolara prljavog novca, a prošli je tjedan Swedbank povezana s tim slučajem. Optužba je da su spomenute nordijske banke, nakon što su se Estonija, Latvija i Litva pridružile Europskoj uniji 2000-ih, omogućile pranje novca preko svojih operacija u tim zemljama.

Tržište kapitala već kaznilo kriminal puno prije pravosuđa

Danske su obožavali investitori nakon što je ostvarila rekordnu dobit u 2017. godini. Banka je izgubila 50 posto svoje tržišne vrijednosti u proteklih godinu dana nakon optužbi da je bila glavna firma za ruske kriminalce koji su željeli prokrijumčariti svoj plijen na Zapad. I to sve do nedavne 2015. godine. U samo tjedan dana od otkrića povezanosti s pranjem novca, vrijednost Swedbanka je pala za više od 20 posto.

Bill Browder, investitor koji je posvetio svoj život borbi protiv pranja novca, izjavio je kako je estonska podružnica Danskea postala europsko sjedište za ruske kriminalce. Njegovi dokazi potkrijepljeni su svjedočenjem zviždača, a američko Ministarstvo pravosuđa i Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) istražuju slučaj. Danske je navela kako surađuje s istražiteljima.

Browder se usredotočio na Danske u pokušaju da sazna tko je imao koristi od ubojstva njegovog kolege Sergeja Magnitskog, odvjetnika koji je umro u moskovskoj zatvorskoj ćeliji nakon što je otkrio skandal o poreznoj korupciji. Browder je naveo da ima dokaze koji ukazuju na to da su nordijske banke bile sastavni dio ruskog pranja novca.

Optužbe protiv Swedbanka sugeriraju da je bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič bio među onima koji su imali koristi od njezinih usluga. Trenutno se Janukovič skriva u Rusiji kako bi izbjegao optužbe za izdaju u svojoj domovini. Banka je angažirala vanjskog istražitelja, a istražuju ju i lokalni regulatori.

Pohlepa koja će koštati milijarde 

Ovaj tjedan američko veleposlanstvo je zatražilo sastanak sa švedskim regulatorima kako bi raspravljali o izvješćima o pranju novca, izvijestio je Dagens Industri.

Browder je izjavio kako je jednostavno bilo riječ o pohlepi.

"Imali ste hrpu nordijskih banaka koje su željele proširiti svoje poslovanje izvan svojih domaćih tržišta, a logično je proširiti svoje poslovanje na susjedna tržišta, nova tržišta", rekao je u intervjuu ovog tjedna.

Pokretanje poslovanja u tri baltičke zemlje izgledalo je kao pobjednička strategija. Postavlja se pitanje zašto se kasno reagiralo na sumnje u pranje novca, budući da su male baltičke podružnice banaka ostvarivale neprirodno visoku profitabilnost. To je moralo biti rano upozorenje da se nešto čudno događa.

U 2013. godini, podružnica Danske iz Estonije ostvarila je povrat od 402 posto na dodijeljeni kapital.

"Kada novac počne teći, lakše je ne postavljati pitanja", rekao je Browder.

Doista, financijski rezultati tih podružnica bili su toliko dobri da su i Swedbank i Danske njihove voditelje postavile za svoje glavne izvršne direktore.

Thomas Borgen je prošle godine uklonjen s mjesta predsjednika Uprave Danskea zbog skandala oko pranja novca. Glavna izvršna direktorica Swedbanka Birgitte Bonnesen još uvijek se trudi uvjeriti investitore da će banka proći kroz oluju.

Nordea Bank Abp, najveći nordijski kreditor, također se istražuje zbog optužbi za pranje novca. Banka je zauzela istaknuto mjesto u tzv. skandalu “Panama Papers (Dokumenti iz Paname)”, vezanog uz omogućavanje bogatašima da izbjegnu plaćanje poreza. 

Propast ugleda

Ulagačima nije lako probaviti sve te loše vijesti.

"Nordijski zajmodavci godinama su sigurno utočište europskih banaka, vodeći sektor profitabilnost, snage kapitala i isplate dioničarima. Ali rastuća prijetnja, koju predstavlja navodno pranje novca na Baltiku, sve navedeno će ugroziti”, rekao je Philip Richards, analitičar Bloomberg Intelligencea u Londonu.

Financijski trošak skandala je "potencijalno više milijardi dolara novčanih kazni i rastućih troškova regulacije i usklađenosti", kazao je Richards. To bi moglo "izbrisati kapitalne rezerve i time ugroziti isplate dioničarima, kao što smo već vidjeli u Danske banci".

Ronit Ghose, voditelj istraživanja u Citigroupu u Londonu, potvrdio je da su optužbe protiv banaka Danske i Swedbank promijenile percepciju o nordijskoj regiji.

"Donedavno su nordijske banke imale relativno niske razine financijskog kriminala na svojim domaćim tržištima. Međutim, njihova je prisutnost na Baltiku bila izložena različitim skupinama klijenata", naveo je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

kada to ruski krimalciiii rade, to je kriminal. kada to rade zapadbe verzije, to je onda ulaganje.

New Report

Close