Hoće li gotovo četvrtina stanovnika Njemačke uskoro od države dobiti 3.000 eura?

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 08:09
FOTO: Pixabay

Visoka stopa inflacije stavlja ogroman financijski teret na njemačka kućanstva zbog čega posebno pate oni s niskim primanjima.

Zakon za zaposlenike predviđa bonus do najviše 3.000 eura. I dok su zaposlenici dobili dodatak za nadoknadu inflacije, umirovljenici u Njemačkoj također čeznu za jednokratnom isplatom ili subvencijom, prenosi Fenix magazin.

“Ovo je naknada koju isplaćuju poslodavci dobrovoljno. Do kraja 2024. isplate bi trebale biti moguće bez plaćanja poreza i socijalnog osiguranja”, navela je njemačka vlada o mjerama za zaposlene.

Odgovarajuća naknada za inflaciju trenutno je predviđena i za umirovljenike. Za to je, prema pisanju njemačkih medija, zaslužan nedavno donesen kolektivni ugovor za javni sektor. Dakle, pravo na isplatu bonusa imaju umirovljenici koji su radili u državnoj službi.

U nacrtu zakona stoji: “Primatelji mirovina primit će isplate u 2023. godini jednokratnu isplatu u lipnju 2023. godine u iznosu od 1.240 eura ovisno o odgovarajućoj mirovini i stopi udjela i za mjesece od srpnja 2023. do veljače 2024. mjesečno u iznosu od 220 eura, također ovisno o odgovarajućoj mirovini i stopi udjela.”

“Što je državni službenik dulje u službi, to mu je veća mirovina – najviše 71,75 posto. Umirovljenik s maksimalnom stopom dobit će ukupno 2.152,50 eura neoporezivih bonusa”, izračunali su njemački mediji.

Otprilike 21 milijun “normalnih” umirovljenika koji tijekom radnog vijeka nisu bili državni službenici stoga nemaju pravo na inflacijsku naknadu. Društvena udruga VdK kritizira ovakav nejednak tretman.

Zakonske mirovine su od 1. srpnja 2023. povećane za 4,39 posto na zapadu i 5,86 posto u novim saveznim zemljama, no prema VdK-u to nije politički ustupak. Najvažniji čimbenik za razvoj zakonskih mirovina je razvoj plaća. Usklađivanja mirovina stoga se ne može kompenzirati s premijom za inflaciju, smatraju u udruzi VdK.

Izostanak inflacijske naknade stoga je veliko razočarenje za umirovljenike. Pogotovo jer je hrana trenutno još uvijek najjači pokretač cijena.

“Cijene hrane porasle su za 13,7 posto u lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, nakon +14,9 posto u svibnju 2023.. Hrana stoga ostaje najsnažniji pokretač cijena među robnim sektorima,” navode iz Zavoda za statistiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close