Promjene zakona: Od 1. studenog će se širiti krug radnika koji mogu lakše doći raditi u Njemačku

Autor: Poslovni.hr , 31. listopad 2023. u 13:04
Foto: Unsplash

Nove promjene znače i veliko olakšanje za tvrtke koje muku muče s nedostatkom kvalificiranog radnog osoblja.

Od studenog će se širiti krug kvalificiranih radnika koji mogu lakše doći raditi u Njemačku. Lakši će biti put za “EU plavu kartu” visokokvalificiranim akademicima, magistrima i onima sa specijalističkom akademskom diplomom. Plava karta je boravišna dozvola koja kvalificiranim radnicima iz zemalja izvan EU uvelike olakšava ulazak na lokalno tržište rada, piše Feniks magazin. 

Njemački mediji navode primjer informatičara s velikim profesionalnim iskustvom koji više ne moraju prilagati ​​dokaze o stručnoj spremi.

Olakšanje za poslodavce

Nove promjene znače i veliko olakšanje za tvrtke koje muku muče s nedostatkom kvalificiranog radnog osoblja.

Između ostalog novim zakonom se snižavaju dosadašnje razmjerno visoke granice minimalnih plaća. Umjesto dosadašnjih 58.000 eura bruto (odnosno oko 45.500 eura za tzv. bottleneck zanimanja), radnici iz zemalja izvan EU od studenog će morati dokazati da godišnje zarađuju oko 15.000 eura manje.

Osim toga, izgledi za ostanak u Njemačkoj se poboljšavaju, čime je i spajanje obitelji lakše.

Doista velike promjene trebale bi stupiti na snagu u ožujku 2024.: od tada radnici iz trećih zemalja mogu ući u zemlju nakon podnošenja zahtjeva za vizu i raditi ovdje dok se njihove stručne kvalifikacije priznaju. To do sada nije bilo moguće, zbog čega može biti potrebno oko godinu dana da se izvana dobije viza i radna dozvola za Njemačku.

Tko može podnijeti zahtjev za Plavu kartu EU?

EU plava karta olakšava zapošljavanje visokokvalificiranih državljana trećih zemalja u Europi. Vrijedi za sve zemlje osim Irske i Danske. Za plavu kartu EU morate dostaviti dokaz o zaposlenju u Njemačkoj sa zakonskom minimalnom plaćom. Za deficitarna zanimanja primjenjuje se donja granica minimalne plaće, a to su sljedeće profesije:

  •  Inženjeri
  • Znanstvenici iz područja prirodnih znanosti
  • Matematičari
  • IT-stručno osoblje
  • Medicinski radnici

“Plavu karta EU” izdaje nadležna Služba za strance u Njemačkoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close