Crne prognoze: Prodaja dizel automobila u EU past će na 5 posto do 2030.

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2018. u 11:09
Foto: Getty Images

Povjerenje javnosti u dizel poljuljano je još 2015. godine kada je Volkswagen opremio svoje dizelske automobile uređajima dizajniranima da varaju na testovima emisija plinova.

Očekuje se da će broj prodanih vozila s dizelskim pogonom pasti na samo 5 posto ukupnog tržišta automobila u Europskoj uniji do 2030. godine, pokazuje nova studija konzultantske tvrtke AlixPartners.

Brige oko kakvoće zraka i emisijskih standarda već su pogodili prodaju dizelskih automobila, no konzultantska tvrtka AlixPartners poručuje da će se pad ubrzati. Naime, tvrde da je udio 'dizelaša' na europskom tržištu već pao s 52 na 45 posto između 2015. i 2017. godine.

No, nekorištenje dizela još će više otežati Europskoj uniji da zadovolji emisijske standarde ugljičnog dioksida (CO2). Naime, dizel je promoviran kao ekološki prihvatljivi od benzina u sklopu napora EU da smanji emisije stakleničkih plinova, naročito CO2.

Dok dizelsko gorivo sadrži nešto više ugljika, ukupne emisije CO2 prosječnog dizelskog automobila su ipak niže.

AlixPartners je poručio kako se proizvođači automobila „suočavaju s tehnološkim izborom“ – električna i hibridna vozila postaju „jedini odgovor“ na izazov smanjenja emisija plinova.

Povjerenje javnosti u dizel poljuljano je još 2015. godine kada je Volkswagen opremio svoje dizelske automobile uređajima dizajniranima da varaju na testovima emisija plinova.

Od tada prodaja 'dizelaša' pada. Primjerice, u Ujedinjenom Kraljevstvu je u svibnju prodaja dizel automobila pala za 23.6 posto u usporedbi s istim mjesecom 2017. godine, pokazuju podaci Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT).

Pad na britanskom tržištu 'dizelaša' tako je zabilježen četrnaest mjeseci zaredom. Tijekom 2017, potražnja za novim dizelskim automobilima smanjila se za 17 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close