Jedna akcija izbrisat će Huaweiju 
30 milijardi dolara prihoda u dvije godine

Autor: Tomislav Pili , 18. lipanj 2019. u 07:46
Ren Zhengfei, osnivač Huaweija, Foto: Reuters

Osnivač kineskog tehnološkog diva očekuje stagnaciju prihoda 2019. i 2020. na 100 milijardi dolara.

Pritisak američke administracije na Huawei počeo se odražavati na poslovne rezultate te kompanije, ako je suditi po očekivanjima koje je u ponedjeljak iznio njezin osnivač, Ren Zhengfei na događanju u sjedištu u Shenzhenu. Kako prenose agencije, Ren smatra kako će Huawei u iduće dvije godine smanjiti svoje kapacitete, a prihodi će biti manji za 30 milijardi dolara u odnosu na dosadašnje prognoze.

Lani skok od 20 posto

“Naši prodajni prihodi tijekom ove i iduće godine kretat će se oko 100 milijardi dolara”, izjavio je Ren dodavši kako će kompanija vratiti “zamah rasta” nakon 2020. godine. Podsjetimo, Huawei je prošle godine prvi puta u svojoj povijesti objavio prihode iznad 100 milijardi dolara što je bilo gotovo za petinu više nego godinu ranije. Konkretno, radilo se o 104,2 milijarde dolara. Renova izjava znači kako kompanija očekuje da će prihodi ove i iduće godine praktički stagnirati. Čovjek koji je položio kamen temeljac kompaniji izrasloj u najvećeg svjetskog proizvođača telekomunikacijske opreme najavio je i kako će u iduće dvije godine razviti različite verzije svojih proizvoda.

“Nakon tog koraka, bit ćemo snažniji”, naglasio je Ren, a prenosi CNBC. Međutim, nije pojasnio da li to znači da će Huawei kupovati komponente od drugih dobavljača. Prema medijskim špekulacijama, Huawei razvija vlastiti operativni sustav koji će krajem godine biti spreman za lansiranje na kineskom tržištu. Ren Zhengfei je izjavio kako će Huawei nastaviti surađivati s američkim kompanijama, ako bude mogao. “U prošlosti, kada nismo bili tako snažni, bili smo predodređeni da surađujemo s američkim kompanijama. U budućnosti bit ćemo još predodređeniji”, kazao je prvi čovjek Huaweija.

Njegove procjene o padu prihoda naslanjaju se na navode američkih medija koji tvrde da u Huaweiju prognoziraju prepolovljenu prodaju pametnih telefona. Naime, kineski tehnološki div priprema se za pad međunarodnih isporuka pametnih telefona od 40 do 60 posto, piše Bloomberg, a prenosi Reuters. Marketinški i prodajni menadžeri Huaweija interno procjenjuju da bi ove godine kompanija mogla isporučiti između 40 i 60 milijuna manje pametnih telefona. Kako bi nadoknadio pad u inozemstvu, Huawei namjerava dosegnuti polovicu kineskog tržišta pametnih telefona u ovoj godini, piše Bloomberg, dok iz kineske tvrtke nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentar.

Upozorenje Broadcoma

Pozivajući se na osobe upoznate sa situacijom, Bloomberg piše u nedjelju da kompanija razmatra opcije koje uključuju povlačenje s inozemnih tržišta najnovijeg modela svog pametnog telefona Honor 20. Podsjetimo, američka vlada u svibnju je Huawei stavila na “crnu” listu kojom zabranjuje dobavljačima iz SAD-a da posluju s njom, pravdajući to “zabrinutošću za nacionalnu sigurnost”.

Ren Zhengfei tada je izjavio da te zabrane “mogu usporiti, ali samo neznatno”, rast tvrtke. Zabrana je dijelom ublažena kako bi se omogućila privremena dozvola koja Huaweiju omogućuje kupnju američkih roba. Međutim, američki proizvođač čipova Broadcom prošlog je tjedna upozorenje da će mu trgovinske napetosti između SAD-a i Kine i zabrana za Huawei smanjiti prihode od ovogodišnje prodaje za dvije milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close