Vrša u obliku djeteline hit među ribolovcima

Autor: Marta Duić , 04. rujan 2015. u 16:07
Na razradi ideje za učinkovitiju vršu od postojećih splitski inovator Dario Marinov radio je nekoliko godina

Crotrap vrša ne zauzima puno prostora na brodu, a namijenjena je amaterima i profesionalcima.

Splićanin Dario Marinov podvodni je ribolovac koji je tijekom godina provedenih "pod morem" upoznao ponašanja različitih vrsta riba i temeljem tog iskustva osmislio jedinstveni alat za ribolov.

Riječ je o vrši za ribolov u obliku djeteline koju je nazvao Crotrap. Budući da ima i svoj ribarski obrt, osmišljavanje ovog alata koji će služiti i profesionalcima i amaterima za njega nije bilo problem. Crotrap karakterizira jedinstven oblik i kako tvrdi Marinov, činjenica da nema nedostataka koji se pojavljuju kod sličnih alata.

"Postojeće vrše na tržištu imaju neke od nedostataka, neučinkovit oblik koji zbunjuje ribu pa ne može naći put u vršu, veličinu koja onemogućava brzu manipulaciju i rad s većim brojem vrša, a i nepotrebno zauzima prostor na brodu, kompliciranu izvedbu koja zahtijeva puno materijala, ali i vremena, što poskupljuje proizvod, a mnoge su čak i nepropisno izrađene čime ribari riskiraju prekršajne prijave", pojasnio je Dario Marinov. Kako kaže, alati koji se najčešće mogu naći na tržištu nisu prilagođeni današnjem načinu ribolova i ne mogu se nositi s potrebama i legislativom modernog ribarstva. Upravo zbog toga odlučio je napraviti alat koji će i sam koristiti te naglašava kako je na razradi ideje radio nekoliko godina, no uspješno je ostvario svoj cilj i stvorio alat koji će imati perspektivu u profesionalnom ribolovstvu.

"Crotrap nije došao preko noći. Najprije sam napravio jednu vrstu vrše koja nije pokazala rezultate kakve sam očekivao i nastavio sam raditi kako bih dobio najučinkovitiji alat. Nakon pet modela u serijama od po dvadestak komada, nekoliko godina istraživanja te mnogo vremena i novaca, napravio sam Crotrap", kaže Marinov.

Svoju vršu Crotrap uspjeo je već i komercijalizirati, pa se one od početka ove godine mogu naći u većini trgovina ribolovne opreme diljem Hrvatske, a reakcije kupaca su odlične. Mnogi kolege ribolovci pitali su ga što je s lovom većih riba, tako da Marinov radi na još dva modela vrše. Krenuo je i u istraživanja ribolovnog alata za škampe. "Zbog velikih dubina na koje se postavlja, istraživanje i razvoj će trajati dulje nego kod Crotrapa", kaže Marinov, koji i ovim projektom želi stvoriti alat koji će imati perspektivu u profesionalnom ribolovstvu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close