Zašto različito reagiramo na cjepivo?

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2021. u 09:19
FOTO: REUTERS/Lim Huey Teng

Što se više ljudi cijepi diljem svijeta, tako pristižu i razne informacije o nuspojavama, bez obzira o kojem se cjepivu radi. Neki će nakon cijepljenja dane provesti u krevetu, a drugi neće osjetiti nikakve posljedice. Koji je razlog?

Dr. Robert Finberg, profesor na sveučilištu Machusetts je pojasnio kako tijelo razvije dvije reakcije na cjepivo: Inicijalni odgovor imunološkog sustava i adaptivni imunološki odgovor koji nastupa nešto kasnije i pomaže zaštititi pri kasnijem susretu s virusom.

Dr. Mark Loafman, je za NBC 5 izjavio kako je reakcija organizma upravo refleksija toga koliko nam se imuniteti razlikuju. “Svaki je imunološki sustav mozaik onoga što smo prošli, što prolazimo trenutno i što u sebi imamo. Individualni odgovor tako varira od osobe do osobe“, pojasnio je.

Dr. Chris Thompson, imunolog sveučilišta Loyala u Americi je za Healthline pojasnio kako na cjepiva reagiramo različito zbog brojnih razloga pa napominje kako opće zdravlje, genetika, okoliš, spol i dob čine samo neke od faktora. Čak i ako se osjećate dobro nakon cjepiva to ne znači da vaš organizam nije pružio dobar imunološki odgovor.

Najčešće se javljaju posljedice poput boli, crvenila, otoka, umora, glavobolje ili mučnine, navode stručnjaci, ali bilo koji od simptoma, bilo blagi ili jaki, ne znače da je cjepivo djelovalo slabije ili bolje. Znanstvenici do danas nisu povezali jačinu reakcije s boljim adaptivnim odgovorim.
Nedostatak reakcije ne znači da cjepivo ne djeluje

“Ako niste imali reakciju to ne znači da vaš imunološki sustav ne radi. Ne bi se fokusirao na tu reakciju kao dokaz o djelovanju lijeka“, napomenuo je dr.James Fernandez, MD, alergolog.

“Samo je oko 50 posto cijepljenih imalo reakciju koja nije bol u ruci, dok je njih 95 posto zaštićeno od težeg oblika COVID-a“, dodaje, prenosi Ordinacija.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close