Nuspojave nakon druge doze cjepiva su jače, evo koje su najčešće

Autor: Poslovni.hr , 27. travanj 2021. u 08:17
FOTO: REUTERS/Rodrigo Garrido/File Photo

Stručnjaci navode da bi se nakon druge doze cjepiva protiv covida-19 mogle javiti jače nuspojave. No, ove nuspojave uglavnom prolaze same od sebe nakon 48 sati nakon cijepljenja. Najčešće nuspojave uključuju umor, bol u rukama i vrućicu.

Neke osobe su izvijestile da su se nakon druge doze cjepiva pojavile nuspojave poput vrućice, umora, glavobolje i boli na mjestu uboda. No, nuspojave zapravo mogu biti dobra znak. Naime, ove uobičajene nuspojave mogu biti znak da cjepivo djeluje i da se počinje graditi imunološki odgovor.

“Kada ste bolesni ili imate temperaturu, to je obično znak da vaše tijelo reagira. Obično je riječ o kratkotrajnoj pojavi”, navodi dr. Debra Powell, šefica zaraznih bolesti u Tower Healthu u Pennsylvaniji.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u je iskorišteno više od 55 milijuna doza cjepiva, a oko 15 milijuna osoba je primilo obje doze cjepiva. Pfizerovo i Modernino cjepivo su mRNA cjepiva koja aktiviraju imunološki sustav tako da identificiraju vrstu proteina koja se nalazi u virusu koji uzrokuje covid-19.

“Prva doza cjepiva uči vaše tijelo kako da reagira na virus”, objasnila je Powell te je dodala da bi odgovor imunološkog sustava mogao biti nešto izraženiji nakon druge doze cjepiva.

Očekivane nuspojave

Dr. Sharon Nachman, šefica u dječjoj bolnici Stony Brook u New Yorku, kazala je da bi se nuspojave u većoj mjeri mogle javiti nakon dvije doze cjepiva.

“To vidimo i kod cjepiva protiv tetanusa, kao i kod ostalih često korištenih cjepiva za odrasle. No, bilo je i slučajeva kada su se nuspojave javile nakon prve doze, a nakon druge doze nije bilo nikakvih nuspojava”, kazala je Nachman za Healthline, prenosi N1.

Pojasnila je da su umor i lokalne reakcije, poput boli na mjestu primjene cjepiva, uobičajene nuspojave. Blage nuspojave nakon cijepljenja protiv covida-19 prolaze same od sebe uglavnom nakon 48 sati od cijepljenja. Nuspojave su obično izraženije kod mlađih nego li kod starijih ljudi.

Ozbiljne nuspojave, poput anafilaktičkih alergijskih reakcija, rijetke su.

“Alergijske reakcije primijetili smo više nakon cijepljenja Moderninim cjepivom nego Pfizerovim. To su bile uglavnom lokalne reakcije koje se ne trebaju liječiti”, pojasnila je Nachman.

Prema istraživanju Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) oko 7% osoba u dobi između 18 i 55 godina nakon prve doze Pfizera imaju vrućicu, a nakon druge doze ta se brojka penje na 31%. Nakon prve doze Modernina cjepiva, 1% osoba u dobi od 18 do 64 godine prijavilo je povišenu temperaturu, a nakon druge doze njih 17% imalo je temperaturu.

Umor, glavobolja i zimica češće su se javljali nakon druge doze oba cjepiva. Znatno manji broj cijepljenih osoba prijavilo je proljev i povraćanje nakon prve ili druge doze cjepiva.

Samo 3% starijih osoba prijavilo je vrućicu nakon prve doze, a ta se brojka penje na 21% nakon druge doze.

Iako su neke osobe zabrinute zbog nuspojava, Powell je naglasila da to nije razlog za brigu. Istaknula je da većina osoba ima blage nuspojave koje brze nestanu same od sebe, a neke osobe nemaju nikakve nuspojave.

Primijetila je da se nuspojave razlikuju od osobe do osobe i da nedostatak simptoma ne znači da vaš imunološki sustav ne radi ispravno.

Istaknula je da prva doza cjepiva pojačava imunološki odgovor za 50%, a druga doza za 95% što bi svakako trebalo potaknuti ljude na cijepljenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close