‘Tvornica ideja’ za javne i privatne projekte u zdravstvenom biznisu

Autor: Marija Crnjak , 01. rujan 2021. u 13:25
Anita Galić/PD

Velika je potreba za konstruktivnim rješenja u sustavu koji obično trpi velike javne kritike, kaže pokretačica.

Hrvatski zdravstveni sustav u jesen ulazi s novom web platformom Health Hub, mjestom okupljanja ključnih dionika u zdravstvu i ostalim djelatnostima koje ga podupiru, centrom za plasman dobrih ideja, biznis projekata, javnih i privatnih inicijativa, konstruktivnih rješenja.

Projekt je osmislila i ovih dana službeno pokrenula Anita Galić, stručnjakinja s bogatim iskustvom u području zdravstvene politike, koja je sudjelovala u radu niza zdravstvenih i strukovnih organizacija te na brojnim javnozdravstvenim projektima.

Dobre priče poticaj za druge

Health Hub je mjesto na kojem želi iskoristiti sva ta znanja i iskustvo, a projekt je zaživio i puno prije službene prezentacije koja se očekuje u rujnu. To svjedoči o velikoj potrebi sustava za konstruktivna rješenja u sustavu koji obično trpi velike javne kritike, ističe Galić za Poslovni dnevnik.

“Ideja je bila stvoriti platformu koja će okupljati različite dionike u sustavu, stručnjake, tvrtke, organizacije iz Hrvatske i izvan naših granica, koja će funkcionirati kao business “think tank”, tvornica ideja, pokretač za konstruktivne, kreativne i moderne projekte i inicijative u zdravstvu i zdravstvenoj industriji, pa i zdravstvenom turizmu.

Istina je da zdravstveni sustav ima brojne probleme o kojima se puno piše, no u sustavu imamo jako puno dobrih projekata po kojima smo poznati i u svijetu, te jako puno rješenja o kojima se još ne zna dovoljno, a mogu značajno pridonijeti jačanju sustava”, ističe Anita Galić.

Navodi primjere. Recimo, Hrvatska je prva zemlja u Europi koja je uvela e-recept, također prvi smo u svijetu koji smo usred pandemije uveli screening raka pluća uz pomoć clud tehnologije, sada nas ugledne svjetske institucije promatraju i čekaju ishod. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) voditelj je projekta za elektronski imunizacijski karton za Europu.

“Takve priče trebaju biti poticaj za druge, projekti na koje možemo nasloniti neke druge kako bi između ostalog i poboljšali ishode liječenja i ojačali prevenciju. Health Hub tako ima svrhu prenošenja najnovijih informacija i trendova, rezultata globalnih i europskih istraživanja, praćenje javnog mišljenja o temama iz zdravstva, ali i generiranje jedinstvenog sadržaja i događanja.

Postavljen je na modelu business think tanka s jasno definiranim ciljevima i održivim financiranjem iz svojih vlastitih aktivnosti, uz moje inicijalno investiranje iz vjere i ljubavi prema ideji i projektu, nakon više od 15 godina rada u zdravstvu i zdravstvenoj industriji.

Komercijalan je u smislu orijentacije na primjenu i promicanje integracije novih tehnologija, aktualiziranje suvremenih trendova poput zelenog ili digitalnog poslovanja, mobiliziranje naše male poduzetničke scene i startupova da ponude globalnom tržištu neka inovativna i konkurentna rješenja na području zdravstva, spajanje ideja i mogućih ulagača za izvrsne projekte”, pojašnjava osnivačica projekta.

Djeluje i kao portal

U rad Health Huba dosad su se već uključili Udruga poslodavaca u zdravstvu, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Liga protiv raka, u planu je suradnja s ministarstvima, udrugama pacijenata, medijima, europskim asocijacijama.

Iako nije medij, Healt Hub ujedno djeluje i kao portal na kojem će se kroz nekoliko rubrika nalaziti članci o spomenutim temama i najave evenata, ali i otvarati nove teme, poput one o povezanosti i značaju arhitekture i dizajna u zdravstvenim ustanovama, značaju zelenih tehnologija, važnosti podatkovne znanosti u javnim zdravstvenim ustanovama.

Komentirajte prvi

New Report

Close