Prvi ‘skenirali’ kralježnicu i stopalo u 4 dimenzije

Autor: Ivan Tominac , 18. lipanj 2020. u 22:00
Foto: GettyImages

Uređaj na Odjelu fizioterapije Sveučilišta Sjever u Varaždinu služit će za znanstvene i istraživačke svrhe, edukaciju i javno zdravstvo.

Na sjeveru Hrvatske, na najmlađoj javnoj sveučilišnoj ustanovi-Sveučilištu Sjever, u srijedu je na Odjelu za fizioterapiju u Sveučilišnom centru Varaždin provedena prva eksperimentalna analiza kralježnice i stopala na Diers 4D Formetricu, uređaju i padoscanu kojim se obavlja dijagnostika kralježnice i stopala.

Inovacije su ono čemu na Sjeveru teže, a u ovom trenutku ističu se suvremeno opremljenim laboratorijima i kabinetima na svojim studijima. Ustrojeni su tako da stalno prate, primjenjuju i ugrađuju znanstvene i stručne spoznaje.

“Izrazito smo ponosni što je Sveučilište Sjever prva i jedina visokoškolska ustanova koja posjeduje ovaj uređaj, čija je primjena izrazito važna za potrebe studija. Uređaj će se koristiti u svrhu znanstveno-istraživačkog rada, edukacije i preventivnih javnozdravstvenih programa. Odjel za fizioterapiju opremljen je suvremenim kabinetima u kojima studenti pohađaju svoju vježbovnu nastavu, a ovaj je uređaj još jedan dodatan element za poboljšanje kvalitete rada na studiju fizioterapije”, istaknuo je pročelnik Odjela za fizioterapiju, prorektor Sveučilišta Sjever prof. dr. Goran Kozina.

Uređajem, koji će zasigurno biti dodana vrijednost studiju fizioterapije u Varaždinu, analizirana je postura tijela na principu raster stereografije i triangulacije putem optičkog sustava. Sustav je, kako objašnjavaju sa Sveučilišta Sjever, sastavljen od svjetlosnog projektora koji prikazuje svjetlosne zrake na leđima ispitanika, a računalni sustav analizira podatke i daje prikaz modela kralježnice i stopala u četiri dimenzije.

Za razliku od rengenskog snimanja, nema zračenja i omogućuje uvid u cjelokupnu posturu tijela iz različitih perspektiva (prednja, stražnja, bočna i horizontalna) te je primjenjiv za analizu posture kod svih dobnih skupina.

Komentirajte prvi

New Report

Close