Problemima unatoč, Grčku ne treba odbaciti kao tržište

Autor: Bernard Ivezić , 05. kolovoz 2015. u 22:00
Blokada transakcija prema inozemstvu otežava poslovanje s Grcima

Vjeruju da će u rujnu moći početi izvoziti u Grčku, gdje je za njihov softver zainteresirana privatna klinika u Solunu.

Vams Tec, prva hrvatska softverska tvrtka koja je izvezla vlastiti proizvod na Antarktiku, očekuje da će u rujnu početi izvoziti i u Grčku.

Zagrebački proizvođač softvera bio je pred zaključenjem prvoga izvoznog posla u Grčkoj kad je Vlada Alexisa Tsiprasa blokirala platni promet spriječivši, među inim, izvoznike u tu državu da naplate svoja potraživanja. Građani i tvrtke u Grčkoj su u posljednjih nekoliko mjeseci u strahu od bankrota države iz banaka povukli 40 milijardi eura i premjestili ih u inozemstvo. Sead Džubur, izvršni direktor tvrtke Vams Tec, kaže da očekuje da bi se stanje moglo normalizirati u rujnu.

 

2,82milijuna

kuna bio je lani promet vam Teca, a dobit 66 tisuća kuna

"Tada bi, prema informacijama koje dobivamo s terena, mogao proraditi platni promet, a kad to krene, vjerujem da će krenuti i investicije, a time i poslovi", kaže Džubur. Vams Tec proizvodi medicinski softver i izvozi ga preko partnera u Belgiju, Sloveniju, Španjolsku, Kanadu, SAD i Indiju. Posljednji veći izvozni posao tvrtka je imala lani, kad je na Antarktiku korporaciji Lockheed Martin prodala svoj tele-medicinski softver za tri istraživačke baze, među kojima je i baza Amundsen-Scott, smještena točno na Južnom polu. Vams Tec je, prema podacima Poslovne Hrvatske, lani imao promet od 2,82 milijuna kuna i neto dobit od 66 tisuća kuna. Džubur navodi da je u Grčkoj za njihov softver zainteresirana jedna privatna klinika u Solunu. Početkom godine, dodaje, pronašli su distributera za Grčku.

Tada se, međutim, dogodila kriza i posao je zbog toga stao. "U Grčkoj je trenutačno glavni problem što je bankrot zaustavio platni promet i stavio sve potrošače i biznise u stanje grča. K tome, plaćanja prema inozemstvu nema, što znači da ništa što radite u Grčkoj ne možete naplatiti standardnim putem", kaže Džubur. Lena Ružić, gospodarski ataše u veleposlanstvu Hrvatske u Ateni, kaže da je dosad samo jedna domaća tvrtka zatražila pomoć oko transakcija s partnerima u Grčkoj. Navodi da je naša gospodarska diplomacija pomogla i hrvatski je partner uspješno prebacio u domovinu novac koji je zaradio u Grčkoj.

"Svjesni smo problema koji u Grčkoj postoji s plaćanjem prema inozemstvu te da su toga svjesni i Grci jer njihove tvrtke ne mogu namiriti dobavljače pa je grčko ministarstvo financija formiralo posebnu komisiju koja odobrava takve transakcije", kaže Ružić. Navodi kako ona nema informacije da bi se stanje moglo potpuno stabilizirati u rujnu. No, ističe da se sve više govori o tome da će grčka vlada proširiti tu komisiju ili uvesti neki drugi način kako bi mogli obrađivati, i time odobravati, veći broj transakcija prema inozemstvu.Sead Džubur kaže da ne treba Grčku odbaciti kao tržište čak ni u ovo vrijeme.

Kaže da Vams Tec uspijeva poslovati u Hrvatskoj, koja ima 4,5 milijuna stanovnika, pa sigurno za njega ima prostora i u državi koja ima 11 milijuna stanovnika. Direktor Vams Teca objašnjava da uvijek postoji potražnja za određenim proizvodima i uslugama te da je jedini imperativ uvijek isporučiti kvalitetu i biti povoljniji. Navodi da je Vams Tec u svom segmentu poslovanja u Grčkoj vrlo konkurentan. "Govorimo o medicinskom softveru, koji u Grčkoj možemo prodavati jednostavno s obzirom na to da vrijede ista pravila kao i u Hrvatskoj i što je ta država dio istog EU tržišta. K tome, povoljniji smo od konkurencije sa zapada", zaključuje Džubur.

Komentirajte prvi

New Report

Close