Kako funkcionira Signal, novi veliki konkurent Whatsappa

Autor: Poslovni.hr , 14. siječanj 2021. u 09:51
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Nakon što je najpopularnija aplikacija za razmjenu poruka na svijetu WhatsApp najavila promjenu svojih pravila zaštite privatnosti, jedna druga, do sada puno manje poznata aplikacija, Signal prometnula se kao njena ozbiljna konkurencija.

Signal je besplatna aplikacija za razmjenu poruka i razgovornu komunikaciju usmjerena na privatnost. Može se koristiti na pametnim telefonima Apple i Android te putem kompjutera, sve što vam treba je broj mobitela. Na aplikaciji možete naći naljepnice, snimati glasovne poruke i sve ostale pogodnosti koje nude i druge aplikacije, jedina razlika – signal je zapravo stvarno siguran, piše Slobodna Dalmacija.

Aplikacija postoji pod ovim imenom oko tri godine, ali je ranije isti tim radio pod nazivom Open Whysper Systems (OWS).

Signal su do sada koristili uglavnom aktivisti, borci za ljudska prava u represivnim režimima, među ostalim tijekom Arapskog proljeća i u SAD-u za vrijeme prosvjeda Black Lives Matter te druge osobe kojima je osobito stalo do sigurnosti podataka. Jedan od njih sigurno je i Edward Snowden koji je u više intervjua preporučio aplikaciju (dok se još zvala Open Whisper Systems) i istaknuo da je i sam svakodnevno koristi.

Najveći skok ipak dogodio se u proteklih tjedan dana, a velikim dijelom tomu je pridonio i Elon Musk. Najbogatiji čovjek na svijetu kratkim je tvitom ‘Koristite Signal’ napravio neviđenu promociju za aplikaciju. U jednom trenutku čak joj se usporeno djelovanje zbog enormnog priljeva novih ljudi.

Od čega Signal zarađuje?

S obzirom na to da se aplikacija ne naplaćuje, nema reklame i štiti podatke svojih korisnika ‘po cijenu života’ možemo se zapitati od čega zarađuje. Prava istina je da cijeli Signal Software funkcionira kao neprofitna organizacija, a jedan od njenih osnivača uz Moxia Marlispikea je i Brian Acton. On je napustio WhatsApp nakon što je prodan Facebooku nezadovoljan količinom privatnosti koju je aplikacija od tada počela pružati.

Još 2014. Marlispike je rekao da je Open Whysper Systems projekt, a ne tvrtka te da cilj projekta nije financijska dobit. OWS je dobivao potpore od fondacije Shuttleworth,  Knight Foundation i Fonda za otvorenu tehnologiju, a Signal Messenger u početku se financirao donacijama putem Zaklade za slobodu tiska. Naknadno je osnovan Signal Fondation, a od 2019. oslobođen je poreznih davanja kada mu je odobren status neprofitne organizacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close