Hrpa korisnika WhatsAppa prelazi na drugu aplikaciju, poznat je i razlog

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2021. u 13:25
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Facebook je nedavni gaf pokušao ispraviti ponavljanjem izjave o enkriptiranim razgovorima.

Popularni WhatsApp je nakon nedavno uvedenih pravila naljutio velik broj korisnika kojima je stalo do njihove privatnosti, a najviše od svega profitirao je Signal, aplikacija koju je razvio suosnivač izvornog WhatsAppa.

Aplikacija za enkriptirane poruke Signal bilježi sve veći broj novih korisnika, a navodno ih je toliko puno da kasne provjere telefonskih brojeva potrebne za verifikaciju profila, prenosi Verge.

Iza velikog porasta korisnika Signala nalazi se WhatsAppova odluka o invazivnijem pristupu korisničkim podacima i vlasnik SpaceX-a Elon Musk, prenosi tportal.

Musk je, podsjetimo, na već nekoliko navrata jasno izrazio svoje nezadovoljstvo sa Facebookom kao uslugom i kompanijom, ugasivši sve Facebook stranice svojih kompanija i što je važnije – otvoreno reklamirajući konkurenta Signal putem Twittera.

Problem, doduše, više leži u Facebookovom pristupu nego lobiranju najbogatijeg čovjeka na svijetu. Zuckerbergova kompanija je početkom godine podsjetila da će kompanija 8. veljače dodatno integrirati korisničke profile na WhatsAppu s onima u Facebooku i Instagramu. Svi koji ne prihvate ‘nova’ pravila ostat će bez profila, što je uzrokovalo paniku među brojnim zaljubljenicima u poznatu aplikaciju, odnosno onima kojima je stalo do osobne privatnosti.

Signal, za razliku od WhatsAppa, ne sakuplja korisničke podatke, sve što koristi radi isključivo na samom uređaju i u osnovi nudi ono što je WhatsApp originalno trebao raditi – pružiti enkriptirani sustav za komunikaciju bez opasnosti za korisničku privatnost.

Facebook je nedavni gaf pokušao ispraviti ponavljanjem izjave o enkriptiranim razgovorima, jedinoj stvari koja kod posrnulog WhatsAppa još ne sakuplja podatke o korisnicima, no čini se da su jedino uspjeli podsjetiti brojne korisnike koliko ih nemilosrdno cijede samo da bi na njima dodatno zaradili.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Signal je super koristim ga već godinu dana. Prvo su ga koristili IT ljudi a danas evo svi.

New Report

Close