JGL će razvijati novi sprej

Autor: Lucija Špiljak , 23. prosinac 2020. u 13:14
Ludbreška tvrtka Oprema dobila je tri milijuna kuna bespovratno/MARKO JURINEC/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva za ulaganja u istraživanja i razvoj dodijelilo 1,2 milijarde kuna za 116 projekata.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodijelilo je poduzetnicima 1,12 milijardi kuna u sklopu poziva Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II. što generira ukupnu vrijednost ulaganja u području istraživanja i razvoja u iznosu većem od 2 milijarde kuna.

Podneseno je 360 projektnih prijedloga, od čega je dodijeljeno 116 odluka o financiraju za siječanj i veljaču 2021. godine, od čega je u provedbi 50 projekata koji su zadovoljili uvjete prihvatljivosti, dok je ostatak u postupku ugovaranja, navode iz ministarstva.

Putem ovog poziva brojni poduzetnici razvit će nove proizvode unutar jedne ili više odabranih IRI tema u sklopu Pozivom identificiranih prioritetnih tematskih i pod tematskih područja S3 (Zdravlje i kvaliteta života, Energija i održivi okoliš, Promet i mobilnost, Sigurnost te Hrana i bioekonomija).

Najviši iznos bespovratnih sredstava koji se po pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 30 milijuna kuna po projektnom prijedlogu, a najniži iznos bespovratnih sredstava je milijun kuna.

U fazi ugovaranja je riječka kompanija Jadran Galenski Laboratorij za projekt pod nazivom Rino sprej, čija je ukupna vrijednost 35 milijuna kuna, dok iznos bespovratnih europskih sredstava iznosi 13,8 milijuna kuna.

Rino sprej se temelji na djelatnoj tvari i formulaciji učinka, a njegovo će ljekovito djelovanje kroz inovativni oblik primjene smanjiti simptome i progresiju prehlade uzrokovane rinovirusom.

Tvrtka Oprema iz Ludbrega je, pak, za ugovoreni projekt pod nazivom Razvoj uređaja s potopljenim isparivačem dobila tri milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Unije, a predsjednik Uprave Domagoj Cvetko kaže kako će ulagati u aktivnosti istraživanja i razvoja u suradnji s Tehničkim veleučilištem u Zagrebu te razviti uređaj s potopljenim isparivačem i stroj za kružno savijanje cijevi.

“Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije trenutno intenzivno radi na stvaranju uvjeta za dodatno povećanje alokacije kako bi se financirali svi poduzetnički projekti koji su uspješno prošli postupak dodjele”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close