Pametni sat mogao bi vam otkriti bolujete li od teške bolesti i prije pojave simptoma

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2023. u 10:04
Foto: Pixabay

Tim UK Instituta za istraživanje demencije sa Sveučilišta u Cardiffu upotrijebio je umjetnu inteligenciju za analizu podataka 103.712 korisnika pametnih satova.

Studija je pokazala da bi pametni satovi mogli  pomoći u dijagnosticiranju Parkinsonove bolesti do sedam godina prije pojave simptoma, piše BBC.

Tim UK Instituta za istraživanje demencije sa Sveučilišta u Cardiffu upotrijebio je umjetnu inteligenciju za analizu podataka 103.712 korisnika pametnih satova.

” I prateći njihovu brzinu kretanja tijekom jednog tjedna, između 2013. i 2016., mogli su predvidjeti što će dalje razviti Parkinsonovu bolest. Nadamo se da bi se ovo u konačnici moglo koristiti kao alat za provjeru. Ali potrebno je više studija koje će usporediti ove nalaze s drugim podacima prikupljenim diljem svijeta, kako bi se provjerilo koliko će to biti točno” , kažu istraživači u časopisu Nature Medicine.

Mozak osoba s Parkinsonovom bolešću postaje oštećen tijekom mnogo godina, a simptomi uključuju:

  • nehotično drhtanje
  • usporeno kretanje
  • ukočene i nesavitljive mišiće

No, često je do postavljanja dijagnoze već došlo do prevelike nepovratne štete na moždanim stanicama.

“A budući da oko 30% stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva nosi pametne satove. Ovdje smo pokazali da jedan tjedan prikupljenih podataka može predvidjeti događaje do sedam godina u budućnost. “S ovim rezultatima mogli bismo razviti vrijedan alat koji bi pomogao u ranom otkrivanju Parkinsonove bolesti”, rekla je voditeljica studije dr. Cynthia Sandor, oni bi mogli ponuditi jeftin i pouzdan način za prepoznavanje ranog stadija Parkinsonove bolesti.

Dr. Kathryn Peall, koja je radila na studiji, rekla je za BBC News da se čini da je točna i da razlikuje Parkinsonovu bolest od drugih stvari koje bi mogle utjecati na kretanje, poput starosti ili slabosti.

“Usporedili smo naš model s nizom različitih poremećaja, uključujući druge vrste neurodegenerativnih poremećaja, pojedince s osteoartritisom i drugim poremećajima kretanja, između ostalog, što je prednost mogućnosti rada sa skupom podataka kao što je UK Biobank”, rekla je.

Ali treba li ljudima reći da imaju Parkinsonovu bolest, godinama prije nego što su se simptomi razvili, “uvijek će ostati pojedinačni i osobni izbor”.

Komentirajte prvi

New Report

Close