Izvršni direktor Pfizera: Morat ćemo se cijepit protiv covida svake godine!

Autor: Poslovni.hr , 26. veljača 2021. u 11:59
FOTO: REUTERS/Sergio Perez/File Photo

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla izjavio je da se nada da bi dodatna, treća doza ovog cjepiva protiv covida-19 mogla dodatno pojačati imunološki odgovor te da bi tako mogla pružiti bolju zaštitu od novih varijanti koronavirusa.

“Vjerujemo da će treća doza pojačati imunološku reakciju za 10 do 20 puta”, kazao je Bourla.

Novo istraživanje nadgledat će sigurnost i učinkovitost treće doze u dvije dobne skupine. U jednoj skupini sudjelovat će osobe u dobi od 18 do 55 godina, a u drugoj osobe u dobi od 65 do 85 godina. Ovi sudionici sudjelovali su i u Pfizerovom početnom kliničkom ispitivanju.

Tijekom tog ispitivanja sudionici su primili dvije doze cjepiva u razmaku od tri tjedna. Isti interval doze je ono što se trenutno preporučuje.

Pfizer također planira započeti ispitivanje kako bi utvrdili djeluje li modificirana verzija cjepiva protiv južnoafričke varijante koronavirusa. Kako koronavirus mutira, tako će se vjerojatno i cjepiva morati mijenjati.

Isto se događa i s gripom koja se mijenja iz godine u godinu  pa se tako redovito unaprjeđuju i cjepiva protiv gripe kako bi bila učinkovita.

“Svake se godine morate cijepiti protiv gripe, a tako će biti i s covidom, Za godinu dana morat ćete se otići cijepiti protiv covida kako bi se zaštitili na godinu dana”, rekao je Bourla, a prenosi N1.

Njegove izjave sugeriraju da će covid-19 ostati među nama čak i kad pandemije završi. Uz to će biti potrebno provoditi i dodatne studije kako bi se ustanovili kada je najbolji trenutak za ponovno cijepljenje protiv koronavirusa.

Dosadašnji dokazi sugeriraju da je cjepivo Pfizer-BioNTech učinkovito protiv varijanti koronavirusa u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. Bourla je istaknuo da je cilj tvrtke da u slučaju pojave nove varijante, modificirano cjepivo bude spremno u roku od sto dana, prenosi NBC news.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dok  se javnost  zamajava  raznim  naslovima ……..DUG HZZO…raste svakim danom, a novaca na računima  vjerovnika  HZZO-a   …niti traga..

 

Ljekarnici  razmišljaju  da ,  ukoliko država ne podmiri nastale dugove …od ponedjeljka 08.03.2021.  počinju s naplatom pune cijene lijeka  na recepte , kako bi se  potraživanje i neodgovoran odnos HZZO- a  prema  tom dijelu zdravstva, zaustavio…a  dospjeli računi počeli   redovno plaćati.

Nekako sam očekivao ovakve izjave. Da se zaradi svake godine

New Report

Close