Amerikanci objavili detalje o cjepivu koje se daje u samo jednoj dozi, naručila ga je i Hrvatska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2021. u 15:38
FOTO: Reuters

O odobrenju bi u petak trebali odlučiti neovisni stručnjaci FDA-e. FDA nije obvezan postupiti po savjetu svojih stručnjaka, no tako je postupio pri odobrenju cjepiva Pfizera te Moderne. 

Samo jedna doza cjepiva Johnson&Johnsona protiv covida-19 pokazala se u ispitivanjima sigurnom i učinkovitom, objavila je u srijedu Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) otvarajući put za odobrenje cjepiva američke multinacionalne kompanije.

O odobrenju bi u petak trebali odlučiti neovisni stručnjaci FDA-e.

FDA nije obvezan postupiti po savjetu svojih stručnjaka, no tako je postupio pri odobrenju cjepiva Pfizera te Moderne.

Cjepivo J&J’s je učinkovito 66 posto u sprječavanju više varijanti covida-19 u istraživanjima u svijetu koja su obuhvatila 44.000 ljudi, objavila je tvrtka u siječnju.

Njegova djelotvornost varirala je u rasponu od 72 posto u Sjedinjenim Državama, 66 posto u Latinskoj Americi te 57 posto u Južnoj Africi gdje se proširio novi soj. U zaustavljanju težih oblika bolesti učinkovito je 85 posto.

Cjepivo je bilo djelotvorno u smanjenju rizika od covida-19 i prevenciji što je potvrđeno PCR testom najmanje 14 dana nakon cijepljenja, navodi FDA.

Tri primatelja cjepiva u ispitivanjima su imala ozbiljne nuspojave, no FDA nije analizom utvrdila nikakve specifične razloge koji bi priječili hitno odobrenje.

J&J dosad nije objavio pojedinosti o svojim kliničkim ispitivanjima osim o postotku učinkovitosti.

Riječ je o cjepivu koje je naručila i Hrvatska. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je danas izjavio da je to jedino cjepivo koje je blizu odobrenja Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close