Ako imate ovu dijagnozu, dvaput je veća šansa za smrtni ishod od Covida-19

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2020. u 13:15
Foto: Getty Images

Autori u zaključku ističu da su ove studije samo opservacijske i ne temelje se na kliničkim ispitivanjima te su potrebna druga istraživanja da bi se pacijentima mogle dati konačne preporuke.

Opasnost od smrtnog ishoda za hospitalizirane oboljele od  Covid-19 dvaput je veća u hipertoničara, pokazuje studija objavljena u petak, a tim se pacijentima savjetuje da nastave uzimati lijekove za povišeni krvni tlak.

“Važno je da pacijenti koji pate od povišenog krvnog tlaka shvate da su u skupini povećanog rizika za smrt od Covid-19”, kazao je jedan od voditelja studije, primarijus Fei Li, kardiolog u bolnici Xijing u Xianu (središnji dio Kine).

Rizik je još veći u pacijenata koji su prestali uzimati terapiju ako su primljeni u bolnicu zbog Covid-19, u odnosu na one koji su nastavili uzimati antihipertenzive (lijekove za povišeni krvni tlak), stoji u studiji u medicinskom časopisu European Heart Journal.

U toj opservacijskoj studiji, kineski i irski znanstvenici retroaktivno su analizirali podatke gotovo 2.900 pacijenata hospitaliziranih između 5. veljače i 15. ožujka u bolnici Huo Shen Shan u gradu Wuhanu, ishodištu pandemije koronavirusa, prenose agencije AFP i Reuters.

Gotovo 30 posto hospitaliziranih osoba, a riječ je o 850 pacijenata, patilo je od povišenog krvnog tlaka.

Od tog broja 4 posto je umrlo od Covid-19, u odnosu na 1,1 posto umrlih koji nisu bolovali od hipertenzije.

Nakon analize podataka u odnosu na dob, spol i zdravstveno stanje, znanstvenici su  izračunali da je rizik za smrt od Covida u hipertoničara zaprimljenog u bolnicu s dijagnosticiranim Covid-19 dvaput veća u odnosu na druge oboljele.

Druga analiza koja je uključila podatke iz te bolnice i podatke iz triju drugih studija, pokazala je da pacijenti koji su primali lijekove što djeluju putem renin-angiotenzin-aldosteronskog sustava (RAAS) bili izloženi manjoj opasnost da umru u odnosu na pacijente koji su primali druge antihipertenzive.

Međutim, u tom pogledu autori pozivaju na oprez s obzirom na malen broj promatranih pacijenata.

“Savjetujemo pacijentima da ne prestanu uzimati terapiju niti da mijenjaju uobičajenu terapiju protiv hiptertenzije osim ako im to ne propiše njihov liječnik”, kaže jedan od autora studije, pr. Ling Tao izh bolnice Xijing.

Autori u zaključku ističu da su ove studije samo opservacijske i ne temelje se na kliničkim ispitivanjima te su potrebna druga istraživanja da bi se pacijentima mogle dati konačne preporuke.

Sve u svemu, pacijenti s povišenim krvnim tlakom imaju dvaput veće izglede za smrtan ishod i veće izglede da će morati biti stavljeni na respirator kako bi im se pomoglo da dišu u odnosu na pacijente koji nisu visokotlakaši (hipertoničari).

The American College of Cardiology, zatim Američki savez za bolesti srca i Američko društvo za bolesti srca preporučili su da ti pacijenti nastave uzimati propisane lijekove, piše agencija Reuters.

Rezultati otvaraju vrata za mogućnost studije o tome mogu li ti lijekovi biti proučavani kao terapija za Covid-19, napisao je u uvodniku medisinskog časopisa dr. Luis Ruilope iz Hospital Universitario 12 de Octubre u Madridu.

Komentirajte prvi

New Report

Close