Srbija razmatra izgradnju vlastite nuklearne elektrane, već razgovarali s Rusima, ali postoji veliki problem

Autor: Poslovni dnevnik , 25. studeni 2021. u 07:38
Foto: Shutterstock

Vučić je u intervjuu za YouTube kanal Soloviev Live rekao da Srbija o tome nije razmišljala ranije, ali da sada počinje ozbiljno razmatrati tu mogućnost.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je da njegova zemlja razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane. Dodao je da se o tome konzultira s Rosatomom, ruskom državnom kompanija za nuklearnu energiju.

Vučić je u intervjuu za YouTube kanal Soloviev Live rekao da Srbija o tome nije razmišljala ranije, ali da sada počinje ozbiljno razmatrati tu mogućnost.

On je naveo je da postoji problem financiranja jer velika nuklearna elektrana stoji više od 10 milijardi eura, a Srbija je odlučila da njen državni dug uvijek bude manji od 60 posto.

Predsjednik Srbije objasnio da se razmatraju mnoga pitanja zajedno s Rosatomom. “Da vidimo kako će to ići, ali su nam potrebne dodatne konzultacije s našim ruskim partnerima, kako da radimo u budućnosti”, rekao je Vučić.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, kaže da je dobro što je proteklih dana pokrenuto pitanje gradnje nuklearne elektrane u Srbiji.

“Treba nam naša nuklearka”, rekao je Bajatović. Gostujući na Televiziji Prva, on je govorio i o predstojećem sastanku Aleksandra Vučića i ruskog predsjednika Vladimira Putina, te je ocijenio da je za energetsko stanje u Srbiji ključan ishod tog sastanka.

Prema njegovim riječima, cijena električne energije u Americi je 37 dolara za megavat, a u Europi od 250 do 300. “Kriza će potrajati, neće se riješiti za mjesec ili dva. Mi nismo izuzeti od svega toga”, objasnio je Bajatović.

Kako je dodao, Vučićev posjet Rusiji, gdje će tražiti nižu cijenu plina, način je ne samo da Srbija plati manje, nego da zadrži ulagače i pokaže da je pouzdan partner.

“Pitanje cijene plina postavila je srpska strana, ured predsednika je preuzeo to pitanje, partner je Putin i sve ovisi o tome što će on reći”, tvrdi čelnik Srbijagasa.

“Formula po kojoj smo mi plaćali plin nekad je bila skuplja, a mi smo tada sve platili, ali bilo je i drukčijih godina”, podsjetio je Bajatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close