Vučić će u četvrtak moliti Putina da Srbiji odobri veliku povlasticu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2021. u 07:33
FOTO: REUTERS/Hannah McKay/Pool

Budući da će Bjelorusija, Armenija, te još neke europske države i sljedeće godine plaćati plin po staroj cijeni, Srbija se nada da će je Rusija uvrstiti među povlaštene.

Zna se da će glavna tema na predstojećem sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića biti cijena plina. Pitanje je samo hoće li u četvrtak 25. studenoga Rusi uvrstiti Srbiju među privilegirane zemlje koje zbog dugoročnih ugovora imaju daleko povoljniju cijenu za plin od sadašnje tržišne, pišu Večernje novosti.

Budući da će Bjelorusija, Armenija, Kina i još neke europske zemlje i 2022. plaćati ruski plin po staroj cijeni, Srbija se nada da će Putin među povlaštene uvrstiti i Srbiju, koja je Rusiji strateški partner i prijateljska zemlja.

Ruski mediji već su objavili s kakvim će željama na sastanak u Soči doći Vučić. U dosadašnjim pregovorima predstavnici Gazproma predlagali su da se budući cjenovnik formira tako što će se uračunati 70 posto burzovne cijene plina, a 30 posto prema naftnoj formuli, koja uzima u obzir cijenu nafte. Kada se to zbroji, cijena za 1000 prostornih metara plina bila bi 790 dolara umjesto 270, koliko Srbija sada plaća.

Naime, Srbija sada kupuje plin prema naftnoj formuli koja se koristi još iz sovjetskih vremena. Jedna od varijanti je da se plaća 30 posto burzovne cijene i 70 posto prema naftnoj formuli, što znači da bi Srbija 1000 prostornih metara plina plaćala oko 510 dolara, što je također gotovo dvostruko više nego dosad.

Svakome drukčija cijena
Vučić je otvoreno rekao da je predložena cijena plina za Srbiju previsoka i zato ide u Rusiju zamoliti Putina da ostane stara naftna formula za izračunanje cijene plina, barem do kraja sezone grijanja.

Osim što će tražiti najpovoljniju moguću cijenu, Vučić je najavio i molbu da se poveća obujam, odnosno količina plina za Srbiju, koja ga sada troši dvostruko više nego prethodnih godina. Srbija kupuje isključivo ruski plin koji je do početka ove godine stizao preko Ukrajine i Mađarske, a sada plinovodom Turski tok preko Bugarske.

128

dolara za 1000 prostornih metara ruskog plina plaća Bjelorusija

U prvoj fazi Srbija će tim plinovodom dobivati oko četiri milijarde kubika plina godišnje čime će se pokriti sve potrebe industrije, ali i kućanstava. Godišnje bi plinovodom Turski tok trebalo proći 12,4 milijarde prostornih metara plina za Srbiju i zemlje Europske unije.

Rusija plin, poznato je, ne prodaje svim zemljama po istoj cijeni, a najmanje ga je u Europi ove godine plaćala Bjelorusija. Za tog ruskog saveznika 1000 kubika plina stoji samo 128 dolara, što je u ovom trenutku kada cijene na tržištu divljaju velika stvar.

Poslednjih godina trajali su teški pregovori između Gazproma i Bjelorusije, a jedna od tema bio je i visok dug Bjelorusije za potrošeni plin. Presudio je Putin, koji je 9. rujna objavio da će i sljedeće godine cijena za Bjelorusiju ostati jednaka.

Jeftinije za Njemačku i Kinu
Od bivših sovjetskih republika i Armenija od Rusije dobiva plin po sniženoj cijeni, ali ipak 20-ak posto skuplje od Bjelorusije.

Od svih zapadnoeuropskih zemalja najnižu cijenu za ruski plin plaća Njemačka jer ima dugoročne ugovore s Gazpromom i Novatekom, drugim po veličini ruskim proizvođačem plina. Nijemci 1000 prostornih metara plina plaćaju 270 dolara, a njemačke kompanije imaju razne popuste jer su u partnerskim odnosima s ruskim plinskim divovima.

Kada je riječ o Aziji, po najpovoljnijoj cijeni ruski plin kupuje Kina, koja 1000 prostornih metara plaća samo 171 dolar. Turkmenija, na primjer, prodaje Kini plin za 238 dolara.

Aleksej Miller, predsjednik Gazproma, izjavio je da su rezerve plina u Rusiji najveće na svijetu i da ih ima dovoljno za sljedećih 100 godina. Gazprom je vlasnik 16 posto svjetskih zaliha, a u Rusiji mu pripada 70 posto plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close