Sjeverna Makedonija, Srbija i Albanija zajedno grade solarnu elektranu snage 700 megavata

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2021. u 22:00
Privatne kompanije spremaju se u Albaniji izgraditi tri solarna postrojenja/Shutterstock

Vlada Srbije je započela pregovore s američkom kompanijom UGT Renewables o izgradnji desetak solarnih elektrana.

Zoran Zaev, premijer Sjeverne Makedonije, izjavio je nakon sastanka s liderima Albanije i Srbije da će zajedno uložiti u solarnu elektranu snage 700 megavata, javlja Balkan Green Energy News.

Zaev, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama obvezali su se na summitu u Skoplju da će ojačati ekonomske veze i preimenovali su trilateralnu inicijativu Mini Schengen u Otvoreni Balkan.

Utemeljena je na načelima EU o slobodnom kretanju robe, ljudi, usluga i kapitala. Trojica lidera su pozvala ostale zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže njihovoj skupini.

“Zajedno ćemo investirati u vjerojatno najveću solarnu elektranu”, izjavio je Zaev za Tanjugu, ali nije otkrio pojedinosti.

Sjeverna Makedonija u investicijskom planu do 2027. u sektoru energetike očekuje 3,1 milijardu eura javnih ulaganja, ulaganja privatnog kapitala i bespovratnih sredstava.

Državna energetska kompanija EMS već radi na zamjeni termoelektrana na ugljen solarnim elektranama. Ta zemlja namerava najkasnije do 2027. godine prestati koristiti to po okoliš štetno fosilno gorivo.

ESM je nedavno dobio zadatak da kod Štipa izgradi fotonaponski sustav snage 350 megavata. Albanija je izabrala kompaniju Voltalia iz Francuske za projekt Spitalle od 100 megavata i solarnu elektranu Karavasta snage 140 megavata. Privatne kompanije se spremaju izgraditi tri solarne elektrane od po 50 megavata u Fjeru.

Vlada Srbije je započela pregovore s američkom kompanijom UGT Renewables o izgradnji desetak solarnih elektrana ukupne snage jednog gigavata. Elektroprivreda Srbije priprema i vlastite solarne projekte na odlagalištima pepela i šljake pokraj termoelektrana na ugljen.

Komentirajte prvi

New Report

Close