Samo još šest prijevoznika leti iz ljubljanske zračne luke

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2020. u 22:01
Letovi će se značajnije povećati tek kad se epidemiološka situacija posvuda smiri, Foto: Shutterstock

Za Zračnu luka Jože Pučnika kolovoz je bio dvanaesti uzastopni mjesec u kojem je smanjen broj putnika, bilo ih je 20.024, što je pad od 86,7% u odnosu na isti mjesec lani.

Zrakoplovne kompanije nastavile su smanjivati ​​letove za Ljubljanu kao rezultat jačanja pandemije koronavirusa. Glavni grad Slovenije od ovog tjedna uslužuje ​​samo šest zračnih prijevoznika, koji će održavati šest redovnih linija. Kao rezultat toga, Ljubljana će ponuditi letove prema najmanje destinacija među svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije, čak i Sarajeva, piše portal EX-YU Aviation.

Trenutačno, prema glavnom gradu Slovenije lete samo Air France, Air Serbia, easyJet, Lufthansa, Montenegro Airlines i Turkish Airlines. Od zemalja iz kojih dolijeću zrakoplovi u Ljubljani neke su na tzv. crvenoj listi, kada je riječ o koronavirusu. Zato postoje različite procedure za prihvat putnika, tj. neki moraju proći testiranje na Covid-19. Prije izbijanja pandemije, 17 prijevoznika planiralo je ovog ljeta iz Ljubljane letove do 22 destinacije. Wizz Air, koji je svoju liniju Charleroi – Ljubljana pretvorio u sezonsku ljetnu rutu, a letove je trebao obavljati do kraja listopada, prekinuo je s radom više od mjesec dana ranije nego što je planirano. Wizz Air se ipak namjerava vratiti u glavni grad Slovenije, ali tek 30. ožujka 2021.

Dolaze Poljaci i Belgijci?

Nadalje, nakon samo nekoliko tjedana operacija, easyJet obustavlja letove između Berlina i Ljubljane. Posljedično, easyJet će letjeti samo iz Londona u Ljubljanu, dok će njegova usluga za Berlin biti obnovljena 26. ožujka 2021. Konačno, niskotarifni prijevoznik Transavia, koji je 13. rujna privremeno obustavio letove između Amsterdama i slovenskog glavnog grada, planirao je nastavak usluge 29. listopada, ali sada je u potpunosti ograničio letove između dva grada do kraja ove godine. Podružnica Air France – KLM namjerava obnoviti poslovanje u glavnom gradu Slovenije 14. siječnja 2021. godine.

S druge strane, nakon privremene obustave, očekuje se da LOT Polish Airlines i Brussels Airlines obnove letove za Ljubljanu od kraja listopada, iako oba prijevoznika tek trebaju objaviti svoje redove vožnje, a promjene su i dalje moguće.

“U bliskoj budućnosti neće doći do značajnijeg poboljšanja situacije zbog pandemije Covida-19, ni u našoj zemlji niti drugdje u Europi. Danas je već očito da će se operacije značajnije povećati tek kad se epidemiološka situacija posvuda smiri i kad više ne bude svakodnevnih promjena uvjeta ulaska koje nameću pojedine zemlje. Kada će se to dogoditi ostaje nepredvidljivo”, kažu iz ljubljanske zračne luke, kojom upravlja kompanija Fraport.

Prema riječima Alena Šćurica, analitičara zrakoplovstva, Slovenija je sada prometno izolirana i njeni građani lete iz Zagreba, Graza, Trsta, Venecije, Beča ili Budimpešte. Broj letova u Ljubljani je, prema njegovim riječima, manji nego u Prištini, Skoplju, Podgorici, Zadru i Puli i na razini je Sarajeva i Tuzle. Šćuric dodaje da je Ljubljana prije propasti kompanije Adria Airways bila daleko iznad navedenih aerodrome u regiji, a jedno vrijeme i na prvom mjestu.

Prodaju karte za 2021. godinu

“Nakon stečaja Adrije, Slovenija je s treće pozicije u regiji pala na posljednju, sedmu, čak iza Bosne i Hercegovine”, dodao je Šćuric. Zračna luka Jože Pučnika Ljubljana zabilježila je u kolovozu dvanaesti uzastopni mjesec u kojem je smanjen broj putnika. U kolovozu je usluženo samo 20.024 putnika, što je pad od 86,7% u odnosu na 2019. Tijekom prvih osam mjeseci ove godine aerodrom je uslužio 246.094 putnika, što je manje za 80,8%.

Ljubljansku Zračnu luku Jože Pučnik očekuje polako vraćanje na uobičajeno poslovanje od proljeća 2021. godine, tvrde iz Fraporta.

“Svi se nadamo da će se stvari početi normalizirati na proljeće sljedeće godine, nakon čega slijede dodatni letovi. Za ljetnu sezonu 2021. godine karte već prodaje većina zrakoplovnih kompanija koje bi, da nije bilo pandemije koronavirusa, letjele do naše zračne luke u protekloj ljetnoj sezoni. To je dobar znak”, rečeno je iz Fraporta Slovenija, operatera ljubljanskog aerodroma.

Komentirajte prvi

New Report

Close