Otvara se novi ski-centar u hrvatskom susjedstvu, bit će zaposleno čak 2.000 ljudi

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2023. u 09:45
FOTO: Pixabay

Obavljeno je da će cjelokupna investicija na kraju iznositi oko 40 miliona KM.

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić najavio je da bi uskoro trebao biti otvoren ski-centar “Igrišta”, koji će biti okosnica razvoja.

Ljevnaić je napomenuo da je više od 90 posto infrastrukturnih radova završeno, a bit će zaposleno 2.000 ljudi zahvaljujući toj investiciji.

– Ponosan sam što smo u kratkom roku uspjeli izgraditi ski-centar. Radovi su zahtijevali dovođenje struje, pa je izgrađeno više od pet novih trafostanica, kao i dvije staze, nova šestosjedna žičara, vodosnabdijevanje. Ostalo je još 10 radnih dana da završimo izgradnju akumulacije – izjavio je Ljevnaić novinarima na Jahorini.

On je rekao da su topovi pripremljeni, a objekti koji su planirani biti otvoreni ove sezone su u završnoj fazi, poput ski-bifea, izgradnje upravne zgrade, parkinga, sustava za umjetno osnježavanje, dok su u funkciji tjubing i pokretna traka za ski-poligon, dužine 620 metara, javile su Nezavisne novine.

– Otvaramo ski-centar s ciljem pružanja dodatnih mogućnosti za ljubitelje zimskih sportova, dodajući još jedno atraktivno odredište na našoj listi. Veliki broj natjecanja prebacit ćemo na Igrišta, s ciljem promocije ski-centra – naveo je Ljevnaić.

Ljevnaić je naglasio da će svi skijaši imati priliku uživati u novom skijaškom iskustvu na stazama koje obećavaju uzbudljiv i nezaboravan doživljaj, a nalaze se na putu Vlasenica-Han Pijesak.

– Timovi su posvećeni osiguravanju vrhunske infrastrukture i sigurnosti kako bi skijaši mogli uživati – napomenuo je Ljevnaić.

Ski-centar “Igrišta”, koji se nalazi uz magistralni put Vlasenica–Han Pjesak, izgrađen je za vrijeme Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine kao pomoćni ski-centar. Nadmorska visina malog Igrišta je 1.331 metara, dok je najviši vrh velikog Igrišta 1.405 metara. Vlada Republike Srpske prošle godine donijela je odluku kojom se ovaj centar dodjeljuje Olimpijskom centru “Jahorina” na 30 godina bez naknade.

Skijaški centar “Igrišta” imat će tri staze koje će biti osvijetljene za noćno skijanje. Dužina ski-staza je 4.750 metara, šestosjed je dužine 820 metara i ima kapacitet do 3.500 skijaša na sat, dvije pokretne trake dužine po 150 metara. Uz sve zimske aktivnosti na skijalištu planirani su i ljetni sadržaji.

Ranije je obavljeno da će kompletna investicija na kraju iznositi oko 40 miliona KM, prenosi biznisinfo.ba.

Komentirajte prvi

New Report

Close