Najveća ski-investicija u Hrvatskoj: Skijati upola jeftinije nego u Sloveniji, a sad stiže i nova žičara

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2023. u 10:15
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Unatoč općim poskupljenjima i novoj žičari, cijene ski-karata ostaju nepromijenjene, vikend-dnevna karta i dalje će biti 22 eura

Ove će se zime na Platku skijati komfornije nego ikad. Nova moderna žičara dužine 800 metara, sa 114 sjedala, spremna je za skijaše, a u sat vremena moći će ih prevesti čak 2400. Stara žičara, čiji je kapacitet maksimalno 900 skijaša u sat vremena, ne ide u ropotarnicu, ostaje za eventualne situacije u kojima se može pokazati potreba i za njom.

Nova žičara investicija je vrijedna 4,8 milijuna eura, čime se ulaganja u skijalište Platak tijekom posljednjeg desetljeća penju na čak 15 milijuna eura, piše Večernji list. Jedna od većih investicija bili su 2020. topovi za snijeg, koji su prošle zime omogućili da se na Platku skijalo čak 74 dana. Prirodnog snijega sada još nema, ali topovi su raspoređeni i, kad se zaredaju četiri dana s temperaturom nižom od četiri stupnja ispod nule te vlagom u zraku od 60-70 posto, Platak će zabijeliti umjetni snijeg.

– Prošle zime sigurno ne bismo imali tako dugu sezonu da nemamo sustav za zasnježivanje. Zahvaljujući topovima imali smo 74 skijaška dana, odnosno 59 dana u zoni stare žičare. Skijaša je bilo 20.000, a općenito zimskih posjetitelja oko 75.000. Najveći broj karata prodanih u jednom danu bio je 1150. Taj dan je na Platku bilo 4000 ljudi. Ograničavajući faktor su parkirališna mjesta, broj ugostiteljskih objekata i dužina staza tako da se u jednom danu ne može bitnije povećavati brojke, ali zato se nadamo da ćemo s novom žičarom imati puno više tako jakih dana. Trenutačno smo u fazi testiranja. Uporabnu dozvolu dobili smo prije desetak dana i preostaje samo još jedan, posljednji tehnički pregled, koji je zakazan za početak tjedna – kaže direktor Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra koji upravlja skijalištem Platak.

Unatoč općim poskupljenjima i novoj žičari, cijene ski-karata ostaju nepromijenjene. Dnevna karta za skijanje vikendom na nekoj od sedam staza na Platku, ukupne dužine 6800 metara, bit će 22 eura kao i prije godinu dana. Na Platku se, također, i dalje može nešto pojesti po pristupačnim, planinarskim cijenama. Jela su u Velikom domu Platak trenutačno sedam do deset eura, a noćenje s doručkom 24 eura po osobi.

– Trenutačno radimo samo vikendom, a kad krene ski-sezona, radit ćemo i preko tjedna. Možemo primati 80 gostiju, a vikendima smo i sada često puni. Vjerujemo da će, kad počne skijanje i proradi nova žičara, puno više gostiju nego prije dolaziti tijekom tjedna – očekuje Antonio Malatestinić, direktor Velikog doma Platak, i otkriva da je zimska sezona za posao tek nešto malo bolja od ljetne.

Na Platku su, inače, najčešći domaći gosti, ali bude i stranaca, ponajviše iz Slovenije. Dnevna ski-karta na tom je riječkom skijalištu više nego upola jeftinija nego u Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close