Ilegalni IPTV operateri u BiH godišnje zamrače 15 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2023. u 22:00
Operator na tržištu komunikacija mora biti registriran kod nadležnog suda i posjedovati dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH/Shutterstock

Na online platformama za oglašavanje proizvoda i usluga stotine oglašivača nudi IPTV po cijenama od 8 do 13 maraka mjesečno.

Preko 900 ilegalnih pružatelja IPTV usluga u Bosni i Hercegovini svoje usluge nudi putem društvenih mreža i platformi za oglašavanje, kršeći pritom niz zakona o autorskom i srodnim pravima, čime su nanijeli štetu od najmanje 15 milijuna maraka godišnje, koju država i njene vlasti očito nemaju načina da naplate.

Na online platformama za oglašavanje proizvoda i usluga stotine oglašivača nudi IPTV po cijenama od 8 do 13 maraka mjesečno, pretplatničke pakete na pola godine ili godinu dana, kao i niz prijemnih uređaja čija se cijena kreće od 50 do 300 maraka.

Svi ovi oglašivači nude ilegalne TV programe, tisuće ekskluzivnih kanala i videoteka s velikim brojem naslova za koje nemaju autorska prava i na taj način izravno štete onima koji se ovim poslom bave legalno i za to plaćaju sve naknade.

900

oglasa ilegalnih dobavljača IPTV usluga prisutno jer na tržištu BiH

Autorska prava
Kako je pojasnio izvor portala CAPITAL, šteta koju nelegalni IPTV operateri nanose je ogromna, jer im ne pada na pamet da se registriraju i plaćaju autorska i srodna prava, kao ni poreze i obaveze koje proizlaze iz ove djelatnosti.

“Operator na tržištu komunikacija koji zakonito obavlja djelatnost distribucije audiovizualnih medijskih usluga prije svega je registriran kod nadležnog suda i posjeduje dozvolu Regulatorne agencije za komunikacije BiH za pružanje usluga. Taj operater mora osigurati sva potrebna autorska i srodna prava i plaćati tantijeme.

Za razliku od njih, ilegalni ne plaćaju nikakve naknade i emitiraju sadržaj bez suglasnosti autora i vlasnika, što je kazneno djelo za koje se može ići u zatvor i do pet godina”, objašnjava izvor. Dakle, ilegalni operater nema dozvolu za svaki kanal koji stavlja na raspolaganje u svom “paketu”, te ne poštuje Zakon o autorskom i srodnim pravima.

Nemaju pravo reemitirati i učiniti dostupnim javnosti te sadržaje, te ne posjeduju dozvolu Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Pregledavajući oglase ilegalnih operatera koji se oglašavaju na svim mjestima preko kojih mogu doći do novih korisnika, lako se vidi da svi oni imaju dobro razrađene sustave ponude kanala te Android box-ove i ostale srodne uređaje za okretanje TV-a. u pametni uređaj.

Regulator pasivan
Uplate primaju putem Xboxa, na račun, putem PayPal-a ili čak dopunom mobitela. Korisnicima nude oko 2000 kanala i videoteka, obično s oko 15.000 naslova filmova i serija. Iz Udruženja kablovskih operatera BiH (AKOP BiH) kažu da su upoznati s postojanjem velikog broja nelegalnih operatera IPTV usluga, koji nisu upisani u registar poslovnih subjekata kod nadležnih sudova.

Kažu kako neposjedovanjem dozvola Regulatorne agencije za komunikacije BiH i neplaćanjem poreza i naknada za prava intelektualnog vlasništva narušavaju tržišno natjecanje na tržištu distribucije audiovizualnih medijskih usluga u BiH u korist ilegalnih pružatelja IPTV usluga.

“Utvrdili smo da se na online platformi OLX.ba nalazi preko 900 oglasa IPTV usluga te smo ih zamolili da provjere objave. Njihov odgovor je bio da nemaju dovoljno stručnog znanja da procijene radi li se o kršenju prava i oglasima koje objavljuju registrirani ili neregistrirani subjekti”, rekli su u ovoj udruzi.

Komentirajte prvi

New Report

Close