Fructa Trade ulaže 30 milijuna eura u pokretanje proizvodnje u Unisu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2021. u 22:00

Trgovački lanac uskoro će otkupiti milijunska potraživanja Nove banke prema tvornici cijevi, a već je među najvećim vjerovnicima.

Fructa Trade, trgovački lanac iz Dervente, nastavlja s pokušajem oživljavanja Unisa, bivšeg gospodarskog diva u toj općini, a u njihovom vlasništvu uskoro će biti i milijunska potraživanja Nove banke prema Unisu.

Potvrdio je to za Glas Srpske Duško Reljić, vlasnik trgovačkog lanca Fructa Trade, ističući da je s Novom bankom sve već dogovoreno.

Vodi se desetak sporova

“Potraživanja koja otkupljujemo vrijede milijune. Napravljen je okvirni dogovor, čekaju se još samo neki detalji. Vjerujem da će sve to biti završeno u sljedećih desetak dana i da ćemo potpisati ugovor”, rekao je Reljić.

On je podsjetio da je kompanija Fructa Trade u veljači otkupila i potraživanja Hete i tako postala jedan od najvećih vjerovnika u Unisu. Prema njegovim riječima, nakon završetka stečaja želi oživiti Unis i ako oprema u tvornici bude u ispravnom stanju, ponovno pokrenuti proizvodnju cijevi.

“Ako na tržištu bude postojala ekonomska opravdanost, pokrenut ćemo proizvodnju cijevi. Ako to ne bude moguće, promijenit ćemo namjenu i proizvoditi nešto drugo.

Sigurno je da su za sve što planiramo potrebna velika ulaganja, vjerovatno oko 30-ak milijuna eura”, objasnio je Reljić. Da se pregovara oko prodaje i kupovine potraživanja prema Unisu potvrđuje i stečajni upravitelj Lazo Đurđević.

“Dosad je sve prolazilo relativno dobro. Izgubili smo samo jednu presudu, ali smo i na nju uložili žalbu. Ostalo je još desetak sporova, vjerujem da će i oni uskoro biti okončani”, rekao je Đurđević. Stečaj u Unisu otvoren je 17. prosinca 2019. godine. Problemi u toj kompaniji traju godinama, a Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH prijavila je dug od skoro 195 milijuna KM (oko 99 mil. eura).

Kroz plan financijskog i operativnog restrukturiranja tvornice cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovi su trebal biti izmireni u sljedećih deset godina, ali ga Uprava od početka nije poštivala pa je ubrzo propao.

Slaba prodaja imovine

Lazo Đurđević je rekao da je korona usporila stečaj, jer zbog epidemioloških mjera nije bilo moguće sazivanje Skupštine vjerovnika. “Trenutačno i nema nekog posebnog razloga za zakazivanje Skupštine, sve dok ne završimo parnice s razlučnim vjerovnicima. Kada to bude riješeno i stečaj ćemo završiti”, dodao je Đurđević. Inače, početkom veljače na dražbi za prodaju pokretne imovine Unisa u stečaju, procijenjene vrijednosti 730.667 maraka (oko 373.000 eura), pojavilo se 27 zainteresiranih kupaca, ali je unovčena samo najjeftinija oprema. Na dražbi su između ostalog, bila ponuđeni vozila i pogonska oprema.

99 milijuna

eura prijavljeni je dug Unisa kod Kreditno-izvozne agencije BiH

Đurđević je tada izjavio da će o prodaji na taj način sljedeći put dobro razmisliti, jer je dosad unovčeno vrlo malo stvari.

“Prema mojim procjenama, uspjeli smo prodati imovinu vrijednu oko 30.000 KM (oko 15.300 eura), što je gotovo ništa. Zainteresiranih kupaca bilo je iz cijele BiH, što dosad nije bio slučaj, ali nikad manje stvari nismo prodali”, objasnio je Đurđević.

Prema njegovim riječima, dosadašnje zanimanje za imovinu te kompanije bilo je malo, te je sve nade polagao u ovu dražbu jer novcem od prodaje pokušavaju pokriti troškove.

Komentirajte prvi

New Report

Close