Uspješne poduzetničke priče ostvarene sredstvima iz EU fondova

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2018. u 08:07
Foto: PD

Poduzetnici iz Zagrebačke županije koji su razvili poslovanje zahvaljujući sredstvima iz EU fondova predstavit će svoje priče 8. srpnja u Zaprešiću na Sajmu EU fondova.

Da nije bilo sufinanciranja iz EU fondova, danas ne bismo došli do finalnog proizvoda u ovom obimu. Naime, u jednom smo trenutku "zapeli" u dijelu razvoja proizvoda i trebali smo novac kojim ćemo završiti inovativni razvojni plan i spasonosno rješenje je stiglo u vidu EU natječaja za inovacije novoosnovanih malih i srednjih poduzeća, pojašnjava Elvir Šaškin, vlasnik tvrtke Medelto koja se bavi prirodnim preparatima za oralnu higijenu.  Oko milijun i dvjesto tisuća kuna tvrtka je uložila za dovršetak formulacije proizvoda, tehnološku pripremu za početak proizvodnje, dizajn, branding i marketinški plan te iznimno važnu proizvodnju nulte serije koja je bila nužna za registraciju i testiranje proizvoda s potencijalnim kupcima. Iz fonda EU za regionalni razvoj, tvrtka je dobila 90% sufinanciranja ukupne vrijednosti projekta, oko milijun i trinaest tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Ovo je tek jedna u nizu uspješno ostvarenih poduzetničkih priča iz Zagrebačke županije koje su, svaka na svoj način, brže i bolje zaokružene zahvaljujući sredstvima iz EU fondova. Neke od tih priča poduzetnici će predstaviti 8. srpnja u Zaprešiću na Sajmu EU fondova na Trgu Ivana Pavla II. od 10 do 14 sati, koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Vinar Mladen Papak svoj je san o obiteljskoj vinariji u srcu svojih vinograda koji se nalaze na najistočnijem hrvatskom vinorodnom položaju, na obroncima Fruške gore, od početka ostvarivao uz pomoć europskog novca. Na temelju projektne dokumentacije, javo se na natječaj u okviru potpore sektoru vina za izgradnju i opremanje vinarije. Vinariju je izgradio 2016. godine, a od uloženih milijun i 800 tisuća kuna, dobio je 750 tisuća kuna bespovratnih EU sredstava.

– To nam je jako puno pomoglo, pa zamislite da vam netko za projekt da 750 tisuća kuna koje ne morate vratiti. Prijavili smo se i na natječaj E-impuls za opremu u vinarstvu i tu smo dobili 250 tisuća kuna bespovratnih sredstava, a znamo koliko je kvalitetna oprema skupa, priča Mladen Papak, vlasnik obrta za vinogradarstvo Vitis i savjetuje svima koji se ozbiljno žele baviti biznisom da obvezno koriste EU fondove.

Mladi poljoprivrednik Tomica Mance 2016. godine je sa svojim OPG-om za proizvodnju aronije, bazge i borovnice prošao na natječaju za mlade poljoprivrednike i dobio 50 tisuća eura bespovratne potpore za kupnju dodatnog zemljišta, dodatnih sadnica borovnice i bazge te izgradnju novog sustava obrane od tuče.

– Ne bismo tada to mogli isfinancirati sami, tako da su nam ti novci jako dobro došli, sad razmatramo da se prijavimo na natječaj za dopunsku djelatnost OPG-ova, dakle prerada ili turizam, kaže Tomica Mance.

Uz financijsku potporu Zagrebačke županije i grada Velike Gorice, Distirbutivni centar za voće i povrće uspio je izgraditi prvu fazu zgrade pakirnice i linije za pakiranje. No, ključno za opstanak bilo je izgraditi vlastitu skladišnu infrastrukturu, jer bez toga više ne bi bili konkurentni ni na domaćem niti na europskom tržištu.

– Zato smo se 2015. javili na prvi natječaj u okviru programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede i od 27 milijuna kuna kolika je bila ukupna vrijednost projekta, odobreno nam je maksimalnih 90% sufinanciranja iz fondova EU, dakle dobii smo 23 i pol miijuna kuna bespovratnih sredstava i zahvaljujući tome smo opstali na tržištu, ističe Hrvoje Bunjevac direktor Distributivnog centra za voće i povrće iz Velike Gorice. 

A zahvaljujući mjeri potpore za samozapošljavanje, gospođa Zvjezdana Zizi Budišćak svoj je hobi pretvorila u ozbiljan posao.

– Preko Zavoda za zapošljavanje dobila sam 25 tisuća kuna za otvaranje obrta za proizvodnju ručno rađenih i personaliziranih svijeća. Od toga su prošle četiri godine i danas imam potrebu za proširenjem proizvodnje, jer moje svijeće su na svim kontinentima, govori simpatična Zvjezdana koja se užurbano priprema za zaprešićki Sajam EU fondova, kao i svi ostali poduzetnici koji će 8. srpnja na glavnom gradskom trgu od 10 do 14 sati s posjetiteljima rado podijeliti svoja dobra iskustva i savjetovati ih kako da to i sami ostvare. U sklopu izložbenog prostora, posjetitelji će također imati priliku degustirati i kupiti izložene proizvode, čuti informacije o uspješnim projektima u njihovom susjedstvu te sudjelovati u EU pitalici i osvojiti razne nagrade.

Sajam EU fondova dio je informativno-edukativnog događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova” namijenjenog svim građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja fondova Europske unije. Putem sajmova, interaktivnih radionica, panel diskusija i edukativnih sadržaja, posjetitelji uz korisne savjete ujedno imaju priliku razmijeniti iskustva i povezati se s drugim sudionicima, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata, a s krajnjim ciljem poticanja konkurentnosti, stvaranja novih radnih mjesta, smanjenja nejednakosti i jačanja regionalnoga razvoja te unaprjeđenja kvalitete života građana na svim područjima Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close