Maras: Poduzetništvo staviti u Ustav

Autor: Saša Paparella , 01. prosinac 2014. u 21:43
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Dvodnevna završna nacionalna manifestacija projekta Poslovni uzlet 2014. počela je u ponedjeljak u Kongresnom centru Forum u Zagrebu.

Dvodnevna završna nacionalna manifestacija projekta Poslovni uzlet 2014. počela je u ponedjeljak u Kongresnom centru Forum u Zagrebu. Na njezinu otvaranju ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras naglasio je da se projekt vrlo brzo razvio i puno se institucija želi u njega uključiti.

“Poslovni dnevnik jedan je od rijetkih medija koji pozitivno piše o poduzetništvu, a ne samo o njegovu propadanju, jer postoje brojne tvrtke koje rade dobre stvari. Projekte kakav je Poslovni uzlet trebale bi, doduše, nuditi neke druge institucije, poput Hrvatske gospodarske komore, no one to ne rade”, prozvao je Maras, najavivši donošenje novog zakona o HGK.  

Pohvalio se da je aktulna vlada dodijelila više sredstava malim i srednjim poduzetnicima nego ijedna ranije. “Dođe mi da plačem zbog milijardi kuna potpora proizvođačima koji potroše 10, a svoj proizvod prodaju po osam. Zato ova Vlada pomaže samo one koji stvaraju dodanu vrijednost i otvaraju nova radna mjesta. Iako se toliko piše o njihovu propadanju, u posljednjih pet godina mali poduzetnici imali su rast izvoza od 20 posto, a investicije su povećali za 30 posto. Kad smo osnovali ministarstvo, proračun nam je bio 300 milijuna kuna, a sada je 1,3 milijarde. Vlada štedi na nekim drugim stvarima, ali na poduzetništvu ne”, naglasio je Maras.  

Ministar je s poduzetnicima podijelio svoje impresije s puta o Južnoj Koreji, u čijem je ustavu zapisano da država treba pomagati malo i srednje poduzetništvo. “Takvu bi odredbu trebalo unijeti i u naš Ustav, a o tome ću porazgovarati sa predsjednikom Josipovićem”, najavio je Maras svoju inicijativu.

Napomenuo je da Vlada mijenja neke ranije nepravde, pa će tako poduzetnici od Nove godine moći sami odabrati žele li plaćati PDV po naplati ili po izdanom računu. Vlada se bori i protiv nelikvidnosti jer su rokovi plaćanja još uvijek dulji od 100 dana. Već u siječnju, poduzetnicima će preko poslovnih banaka za poboljšanje likvidnosti biti ponuđeno nekoliko tisuća kredita do 200.000 kuna, uz kamatu od tri posto. Maras je najavio i efikasniji HBOR, koji bi morao u roku od 30 dana poduzetniku riješiti predmet, odnosno dati odgovor hoće li mu odobriti kredit ili ne. “Ako ne bude tako, onda će Vada i NO HBOR-a rješavati taj problem”, napomenuo je.

Dodao je da HBOR dobiva 800 milijuna eura kredita od Svjetske banke pa se nada da će i godišnja masa novca za kredite koje ta banka odobava biti povećana sa sadašnjih pet na šest ili sedam milijardi kuna.

Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, istaknula je da Hrvatska “ne smije odustati od poduzetništva, jer to je jedino što nam je preostao. Nema više utočišta u gradskim ili državnim službama, jer će se i one morati restrukturirati”.

Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika, podsjetio je na to da je u godinu dana u sklopu projekta Poslovni uzlet održan niz edukacijskih manifestacija s nekoliko tisuća polaznika.  “Malim poduzetnicima trebaju dodatna znanja i kompetencije kako bi bili što konkurentniji”, naglasio je Šimatović.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kako se ne bi smijao…20.000 kn mjesečno + kartica + auto s vozačem 0-24 + besplatni izleti svijetom poput zadnjeg u Koreju.

Pogledajte Marasa kako se smije , umjesto da plaće.

Od kada je on došao za ministra zatvoreno je 20.000 malih poduzetničkih tvrtki i 8.500 obrtničkih radnji više nego ih je otvoreno.

A što se tiće Ustava , sve jasno već piše u Ustavu samo što ova SDP+HNS Kukuriku vlada to još nije pročitala.

New Report

Close