Zašto nije dobro odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi?

Autor: Poslovni.hr , 14. travanj 2023. u 11:52
Foto: Pixabay

Sva se hrana smije grijati, ali zato treba obratiti pozornost na više stvari. Pposebnu pažnju treba obratiti i kod odmrzavanja namirnica, a donosimo i kako pravilno pospremiti hranu nakon kuhanja.

Postoji puno mitova vezanih uz hranu, a jedan od njih je da se namirnice kao što su špinat, krumpir ili gljive ne smiju grijati. Nutricionistkinja Anja Rimac je za portal Mirovina.hr  otkrila da se sva hrana smije grijati, ali zato treba obratiti pozornost na više stvari. Osim toga, posebnu pažnju treba obratiti i kod odmrzavanja namirnica, a saznali smo i kako pravilno pospremiti hranu nakon kuhanja.

Poznato je vrijeme grijanja hrane

Kod kuhanja uvijek treba paziti da su namirnice svježe, ali i da su dovoljno dobro termički obrađene. Jednom tako napravljene namirnice se onda mogu pospremiti u hladnjak i ponovno jesti idući dan za ručak, uz prethodno pregrijavanje.

“Nakon kuhanja jela, u roku od najviše dva sata je bitno pravilno skladištiti namirnicu/jelo, to jest pospremiti ju u hladnjak. Nakon toga, istu večer ili drugi dan, sve namirnice se smiju podgrijavati barem jednom, a najbitnije je da se zagriju barem do 75 celzijevih stupnjeva prije ponovne konzumacije, a ako je jelo tekuće onda do 100 stupnjeva celzijevih”, otkrila nam je nutricionistkinja Rimac.

Dodala je i kako se većina hrane treba grijati od dvije do četiri minute u mikrovalnoj pećnici na jakim postavkama ili se treba grijati nekoliko minuta na štednjaku ili u pećnici. S druge strane, treba izbjegavati grijanje hrane na pari ili u sporim kuhalima jer može doći do razmnožavanja bakterija.

“Unatoč popularnom mišljenju, ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da neku specifičnu namirnicu ne smijemo podgrijavati”, zaključila je Rimac.

Pazite i na posude u kojima se grije hrana

Ono na što dodatno treba obratiti pozornost su posude u kojima se hrana grije u mikrovalnoj pećnici. Točnije, na posudama treba biti navedeno da se smiju grijati i moraju biti sigurne za upotrebu u mikrovalnoj pećnici kako se ne bi otopile.

“Važno je da plastične posude ne budu izgrebane ili oštećene jer to može dovesti do topljenja i oslobađanja kemikalija u hranu. Preporučuje se izbjegavanje uporabe plastičnih posuda koje sadrže BPA (bisfenol A), koji je poznat po mogućoj štetnosti za ljudsko zdravlje”, objasnila nam je Rimac.

Ako niste sigurni oko posude za grijanje hrane, uvijek možete hranu grijati u staklenoj ili keramičkoj posudi.

Hrana se drži u hladnjaku

Možda ne znate, ali hranu preko noći ne biste trebali ostavljati na sobnoj temperaturi, pogotovo ne u ljetnim mjesecima jer može doći do razvoja bakterija i toksina u hrani. Kako nam je rekla nutricionistkinja, bakterije se obično razvijaju na temperaturi od 5 do 60 stupnjeva.

“Važno je da se hrana brzo ohladi i stavi u hladnjak, najbolje unutar dva sata nakon pripreme ili konzumacije, kako bi se spriječio rast bakterija i trovanje hranom. Ako se hrana ostavi na sobnoj temperaturi preko noći, preporučuje se da se odbaci radi sigurnosti”, objasnila nam je nutricionistkinja.

Zamrzavanje i odmrzavanje hrane uz nekoliko pravila

Isto tako, treba znati kako pravilno zamrznuti, ali i kako odmrznuti hranu. Kod zamrzavanja je važno to napraviti što prije. Nutricionistkinja nam je rekla da zamrznuta hrana može trajati od šest mjeseci do godinu dana, ovisno o vrsti hane i načinu pripreme. Na primjer, prije zamrzavanja se povrće treba prvo kratko kuhati na pari ili u vreloj vodi, a nakon toga se osuši papirnatim ručnikom i onda se pakira u plastične vrećice za zamrzavanje ili u hermetički zatvorene posude.

Pravila postoje i kod odmrzavanja hrane. Točnije, to bi bilo najbolje napraviti preko noći u hladnjaku, u hladnoj vodi ili na brzinu u mikrovalnoj pećnici, ali nikako ne na sobnoj temperaturi.

“Ako odmrzavate u hladnoj vodi, hranu stavite u plastičnu vrećicu i stavite u veliku zdjelu s hladnom vodom. Vodu treba mijenjati svakih 30 minuta kako bi se hrana odmrzavala ravnomjerno”, kazala je nutricionistkinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close