Ovo je deset najgorih umaka koje možete koristiti

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2023. u 11:16
Foto: Unsplash

Kako biste izbjegli pretjerano uživanje, stručnjaci koji stoje iza NHS programa za mršavljenje rekli su da biste trebali izbjegavati i ometanja prilikom jela – tako da je isključivanje TV- a ključno.

Svi mi volimo dodatke majoneze, kečapa ili nekog drugog umaka u našim obrocima. Međutim, jedan stručnjak je otkrio da bi oni mogli narušiti vašu prehranu i dodati nepotrebne kalorije. Nutricionist i dijetetičar Ro Huntriss vjeruje da umaci mogu ozbiljno utjecati na proces mršavljenja ljudi. Većinu vremena mnogi od nas ne broje dodatne kalorije koje često dolaze od umaka. piše Klixba.

“Kada ljudi pokušavaju da smršaviti, često uzimaju u obzir prehrambene komponente obroka, ne uzimajući u obzir dodatne umake. Neki umaci mogu biti bogati mastima ili šećerom, što u konačnici znači da će imati više kalorija, a to može biti velika prepreka uspješnom mršavljenju”, kazao je.

Razumijevanje kako napraviti zdrave zamjene može pomoći da se olakša gubitak težine, a da vaši obroci budu ukusni i ugodni. Deset umaka koji mogu pokvariti vašu prehranu i količinu kalorija po žličici su:

  • Majoneza (94 kalorije)
  • Preljev za cezar salatu (85 kalorija)
  • Ranch dresing (73 kalorije)
  • Tartar umak (63 kalorije)
  • Umak  za salatu (50 kalorija)
  • Salsa (36 kalorija)
  • BBQ umak (29 kalorija
  • Umak od sira (28 kalorija)
  • Kečap (19 kalorija)
  • Slatki chili umak (15 kalorija)

NHS navodi da male, jednostavne promjene u tome što i koliko jedete mogu pomoći da izgubite kilograme. Oni savjetuju da kada su u pitanju namazi i umaci, birate opcije s niskim udjelom masti i konzumirate ih u malim količinama.

Na primjer, možete se odlučiti za majonezu light koja sadrži samo 15 kalorija po porciji. Stručno uputstvo također kaže da biste trebali smanjiti veličinu kada jedete hranu.

“Pokušajte koristiti manje tanjure i zdjele kako biste smanjili veličinu porcija u vrijeme obroka”, savjetuju stručnjaci.

Također, trebate paziti na svoje porcije, a tijekom obiteljskih obroka ne zaboravite da kažete ne na duplu porciju i pobrinite se da sami spremate svoju večeru, tako možete kontrolirati količinu koju jedete.

Kako biste izbjegli pretjerano uživanje, stručnjaci koji stoje iza NHS programa za mršavljenje rekli su da biste trebali izbjegavati i ometanja prilikom jela – tako da je isključivanje TV- a ključno.

“Ako se ne fokusirate na hranu, može biti lako pojesti previše ili prebrzo”, rekli su.

Povrh toga, smjernice kažu da trebate mjeriti sastojke i osigurati da uz obrok imate najmanje dvije porcije povrća.

Komentirajte prvi

New Report

Close