Volite humus? Kad čujete koje zdravstvene dobrobiti se vežu uz njega, voljet ćete ga još više

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2023. u 10:33
Foto: Unsplash

Humus je prvi put poslužen u Egiptu u 13. stoljeću. Danas je recept koji se često koristi uklonio upotrebu tahinija i zamijenio ga drugim vrstama orašastih plodova.

Humus je ovaj gusti i kremasti namaz napravljen od zgnječenog slanutka i ostalih sastojaka koji brzo postaje omiljen u mnogim zemljama. To je popularno jelo u sjevernoafričkim zemljama, kao iu zemljama Bliskog istoka, ali sada postaje sve popularnije iu Europi i Sjevernoj Americi. Humus se može smatrati drevnom hranom i konzumirale su ga povijesne osobe, posebno na Bliskom istoku.

Humus je prvi put poslužen u Egiptu u 13. stoljeću. Danas je recept koji se često koristi uklonio upotrebu tahinija i zamijenio ga drugim vrstama orašastih plodova. Ova posebna hrana još uvijek se poslužuje u mnogim zemljama Bliskog istoka i dokazano je da donosi obilje zdravstvenih dobrobiti. Evo četiri zdravstvene prednosti koje se povezuju s humusom, piše Healthybuilderz. 

Foto: Unsplash

Smanjite upalu

Kada u tijelu ima otrovnih spojeva, tijelo ima tendenciju da postane upaljeno. Nažalost, kada je upala prejaka, može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što je artritis. Borba protiv upale može započeti hranom koju jedete, a čini se da je humus učinkovit u lakom smanjenju upale. To je zato što humus sadrži maslinovo ulje, češnjak, pa čak i slanutak, koji su svi poznati po svojoj sposobnosti da smanje upale kada se konzumiraju.

Uvršten je u mediteransku prehranu

Vjerojatno ste čuli da je mediteranska dijeta jedna od najzdravijih dijeta svih vremena. To nije iznenađujuće jer se ova dijeta više fokusira na konzumaciju cjelovitih namirnica poput povrća, voća, morskih plodova i crnog vina koje su sve poznate po svom nutritivnom sadržaju. Humus je također dio ove dijete što ga čini dobrom opcijom za razmatranje ako želite ostati zdravi.

Slijeđenje mediteranske dijete može smanjiti rizik od moždanog udara, srčanog udara i drugih srčanih problema jer ova dijeta može pomoći u snižavanju razine lošeg kolesterola.

Poboljšava zdravlje kostiju

Foto: Unsplash

Koje su druge dobrobiti za zdravlje povezane s humusom? Pa, čini se da su sjemenke sezama koje su korištene u stvaranju tahinija jedan od najboljih izvora vitalnih minerala kao što su cink, kalcij, fosfor, selen, bakar, magnezij i željezo da spomenemo samo neke. Ovi minerali igraju ključnu ulogu u zdravlju vaših kostiju, što znači da je humus jedan od najboljih načina da održite svoje kosti jakima. Bakar u tahiniju održava strukturu vašeg kostura zdravom i snažnom vežući kolagen za elastin koji je potreban kostima. Kalcij također sprječava gubitak koštane mase.

Povećava razinu energije

Sastojci koji se koriste u izradi humusa, poput graha i mahunarki, poznati su po sadržaju škroba koji je dobar izvor složenih ugljikohidrata. To je puno bolje u usporedbi s običnim ugljikohidratima jer se polako otpuštaju u krvotok i tako održavaju razinu šećera u krvi stabilnom tijekom dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close