Vodoinstalater otkrio ‘jednostavne i jeftine trikove’ za odčepljivanje odvoda

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2023. u 07:51
Foto: Unsplash

Stručnjak je podijelio nekoliko kućnih lijekova kako sami odčepiti odvode.

Kupaonica i kuhinjski sudoper mogu se lako začepiti gadnim naslagama, bilo da je to od masnoće ili dlaka i naslaga sapuna, stoga je bitno znati kako se nositi s ovim uobičajenim problemom. Stručnjak je podijelio nekoliko kućnih lijekova kako sami odčepiti odvode, piše Expresss.

Kupaonske i kuhinjske sudopere moglo bi biti iznenađujuće lako popraviti, tako da još nema potrebe zvati profesionalce. Glasnogovornik tvrtke My Plumber podijelio je njihove “najučinkovitije” metode za deblokiranje sudopera bez upotrebe klipa ili trošenja nepotrebne količine novca da bi se popravio.

“Začepljena kupaonica ili kuhinjski sudoper je događaj kojeg se svi plašimo, a nikada nije ugodno iskustvo. Čudni mirisi, čudni zvukovi grgljanja ili sporo otjecanje vode vaš sudoper vam govori da što prije riješite problem začepljenja. U većini slučajeva možete saznati kako sami odčepiti sudoper pomoću jedne od nekoliko različitih metoda prije nego što se obratite vodoinstalaterima.”

1. Soda bikarbona

“Korištenje sode bikarbone jednostavan je i jeftin trik kojim možete odčepiti sudoper. Ovo je odlična metoda redovitog održavanja koja pomaže u sprječavanju ozbiljnog začepljenja, a također je korisna kada trebate odčepiti zahod.”

Započnite tako što ćete staviti kuhalo za vodu i prokuhati malo vode i izlijte je izravno u odvod tako da može početi raditi na otapanju svih organskih tvari. Stavite jednu šalicu sode bikarbone izravno u odvod i ostavite nekoliko minuta.

Nakon toga ulijte jednu šalicu alkoholnog octa i pričekajte da zacvrči. “Ovo je kemijska reakcija potrebna da se otčepi prljavština koja stvara začepljenje”, kaže stručnjak.

2. Kristali sode

Kristali sode su višenamjensko sredstvo za čišćenje koje može “učiniti čuda” na začepljenom sudoperu, kaže stručnjak.

Foto: Unsplash

Kako biste ih upotrijebili za odčepljivanje sudopera, počnite s izlijevanjem kipuće vode u odvod. Zatim stavite jednu šalicu kristala sode, zatim jednu šalicu vruće vode i pričekajte pet minuta. Ulijte još jedno kuhalo kipuće vode kako biste temeljito isprali i očistili odvod.

3. Prašak za pranje rublja

I prašak za pranje može biti “učinkovit” u odčepljivanju sudopera, tvrde stručnjaci.

Savjetuju da se dvije žlice biološkog praška za pranje rublja stave u odvod i isperu kipućom vodom. Kućanstva će možda morati ponoviti tretman nekoliko puta, ovisno o tome koliko je začepljenje jako.

4. Žica za čišćenje odvoda

Za one koji nisu imali sreće s gore navedenim metodama, trebali bi isprobati alar za čišćenje odvoda- snake drain. “To je tajno oružje za vlasnike kuća i vodoinstalatere za uklanjanje tvrdoglavih začepljenja cijevi”, kaže vodoinstalater.

Kako biste koristili ovaj alat, lagano ga pustite u odvod i nikada ga ne gurajte na silu. Lagano gurajte alat dok je ne budete mogli spustiti dalje niz cijev. Zatim upotrijebite ručku da odmotate zavojnicu kako bi pronašli put do prepreke.

Prilikom okretanja ručke naprijed-natrag trebali bi osjetiti kako se blokada počinje razbijati. Pažljivo nastavite dok više ne prestanete osjećati otpor.

Namotajte žicu natrag i uklonite je. Otvorite slavinu i provjerite teče li voda slobodno niz odvod. Ako ovo nije pomoglo, ponovno prođite kroz cijeli postupak.

Foto: Pixabay

5. Žica

Za one koji nemaju alat za čišćenje odvoda pri ruci, stručnjak za vodoinstalaterske usluge predložio je da isprobaju “brzu uradi sam alternativu” i koriste izravnatu žičanu vješalicu za kapute ili mrežastu žicu za zavjese kako bi je deblokirali i očistili.

Baš kao i kod drain snake alata, lagano gurnite žicu niz odvod dok ne pronađete začepljenje. Malo ga protresite i postupno više pritiskajte dok se začepljenje ne pomakne.

Komentirajte prvi

New Report

Close