Korišteno kuhinjsko ulje nikada ne bacajte niz odvod, greška bi vas mogla skupo stajati

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2022. u 13:33
FOTO: Pixabay

Vjerojatno ste barem jednom naišli na vijest ili novinski članak koji upozorava na masivne nakupine okamenjenog otpada koje nekontrolirano rastu u kanalizacijskim kanalima mnogih svjetskih gradova.

Ovaj neobični fenomen suvremenog društva se na engleskom jeziku naziva fatberg, a naziv označava okamenjenu masu otpadnih tvari koja je u kanalizacijskom sustavu nastala kombinacijom nerazgradivih krutih tvari, poput vlažnih maramica, i naslaga masti i ulja. Nekoliko istaknutih primjera otkriveno je 2010-ih u Velikoj Britaniji, a u engleski jezik je ubrzo ušla i složenica fatberg, nastala od engleskih riječi za mast (fat) i santu leda (iceberg).

Blok okamenjene masti dug 64 metra

Ovakve masivne nakupine je vrlo skupo ukloniti i njihova je pojava potaknula brojne kampanje podizanja svijesti javnosti o vrstama otpada koje nikada ne smiju završiti u odvodu. Blok stvrdnute masti, ulja i vlažnih maramica duži od šest autobusa otkriven je u kanalizaciji nekoliko metara od mora u popularnom engleskom ljetovalištu u Devonu, a radnicima je trebalo osam tjedana da izrežu i uklone ovaj fatberg dug 64 metra.

Znanost se još nije dovoljno pozabavila ovim fenomenom, ali radna teorija je da masnoće za kuhanje u kanalizacijskom sustavu prolaze kroz proces koji se zove saponifikacija, što u osnovi znači da slobodne masne kiseline u kanalizacijskoj vodi reagiraju s alkalnim solima i proizvode čvrstu tvar koja je u biti sapun.

Skup poziv vodoinstalateru

Naravno, ovo je problem gradskih razmjera i mogli biste pomisliti da ono malo ulja što ste ga izlili u sudoper teško može napraviti razliku u usporedbi s otpadom komercijalnih kuhinja i industrijskih proizvođača. Ipak, masnoće preostale od kuhanja mogu zabrljati i vaše odvode te potencijalno stvoriti začepljenja koja jedino može popraviti skup poziv vodoinstalateru.

Kako sačuvati ulje za ponovnu upotrebu

Dobar dio masnoće koju koristimo za kuhanje može se sasvim sigurno iskoristiti više od jednog puta. Pritom morate voditi računa o dvije stvari, koliko se ulje zagrijalo tijekom kuhanja i imate li neki plan za njegovo ponovno korištenje. Pregrijavanje ulja je najsigurniji način da ono postane neprikladno za daljnju upotrebu. Ako ste koristili ulje da nešto naglo ispržite na jakoj vatri, najbolje bi ga bilo baciti, ali ako ste ga koristili za pirjanje luka, sačuvajte ga i iskoristite ponovno.

Sada imate aromatično ulje koje može biti izvrstan dodatak salatama ili se može iskoristiti pri izradi nekog umaka. Uobičajena je praksa otopljenu masnoću koja je preostala nakon pečenja cijele patke ili pačjih prsa sačuvati i iskoristiti za pečenje vrlo ukusnog krumpira.

Bez obzira na vrstu masnoće koju planirate sačuvati, postupak je isti. Pustite da se malo ohladi, ali ne toliko da se počne stvrdnjavati, zatim uklonite sve čestice iz ulja tako da ga kroz fino cjedilo procijedite u spremnik otporan na toplinu. Ako je jako prljavo, obložite cjedilo gazom ili iskoristite filter za kavu.

Kako baciti ulje i mast za kuhanje

Ako želite zbrinuti istrošenu mast za kuhanje, najbolji način da to učinite je da mast ulijete u spremnik koji se može zatvoriti. Dobra je ideja iskorišteno ulje pohraniti u praznu bocu od ulja. U Gradu Zagrebu, piše Index, Podružnica Čistoća preuzima otpadna motorna i jestiva ulja iz kućanstava u većini svojih reciklažnih dvorišta, a također je diljem Hrvatske otpadno jestivo ulje moguće odložiti na 29 odabranih maloprodajnih lokacija Ine.

Komentirajte prvi

New Report

Close