Ovo je najbolji načini kako prepoznati djevičansko maslinovo ulje. Ako se zakašljete, još bolje

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2022. u 11:40
Foto: pixabay

Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pozornost na miris, vrstu pakiranja i, ono najvažnije, okus.

Svi znaju da je maslinovo ulje jedna od najzdravijih namirnica na svijetu, ali malo tko zna kako razlikovati prirodno maslinovo ulje od mješavine različitih ulja u koje je dodana zelena boja.

Kad je u pitanju maslinovo ulje, treba obratiti pozornost na miris, vrstu pakiranja i, ono najvažnije, okus. Iznenađujuće, boja ili odraz kojeg ekstra djevičansko ulje ima u odnosu na svjetlost, ne igra nikakvu ulogu jer će i mješavina suncokretovog ili sojinog ulja s maslinovim uljem poprimiti zelenu boju, a promijeniti miris i okus, piše Centar zdravlja.

Oslonite se na svoja osjetila i isprobajte maslinovo ulje prije nego kupite litru lažne mješavine. Miris maslinovog ulja može vas podsjećati na travu, voće ili razne biljke, a najvažnije osjetilo za prepoznavanje pravog maslinovog ulja je ipak – okus. Zbog specifičnog, intenzivnog okusa, maslinovo ulje je nadaleko prepoznatljivo i teško da se nekoga možete prevariti miješajući ga.

Jednostavna metoda

Postoji i jednostavna metoda za provjeru mirisa i okusa. Ulijte maslinovo ulje u staklenu čašu za žestoko piće. Jednom rukom zatvorite ulje, a u drugoj ruci držite čašicu, kako bi se ulje ugrijalo.

Držite barem jednu minutu, zatim maknite ruku i pomirišite. Ako osjetite miris voća ili orašastih plodova, primjerice rajčica i badema, ili intenzivan miris poput rikule, znači da se radi o kvalitetnom i čistom ulju.

S druge strane, ako primijetite miris koji podsjeća na vosak, vino (odnosno ocat) ili neutralan miris, znači da se radi o mješavini ulja, odnosno da to nije prirodno maslinovo ulje.

Nakon toga popijte malo ulja, zadržite ga kratko u ustima pa progutajte. Ako ima intenzivan okus, poput biljke, to znači da je ulje čisto.

Isto tako, ako se prilikom gutanja zakašljete, to je odličan dokaz da se radi o kvalitetnom ekstra djevičanskom maslinovom ulju jer gorkasto ulje nadražuje grlo.

Danas se u svijetu prodaje oko 70 posto lažnog i izmiješanog maslinovog ulja pa kupujte ulje od provjerenih proizvođača ili prilikom kupovine domaćih proizvoda zatražite kušanje. Pravo maslinovo ulje uvijek držite u tamnim staklenim bocama na tamnom i hladnom mjestu.

Komentirajte prvi

New Report

Close