Imate li visok tlak obavezno koristite ova četiri začina

Autor: Poslovni.hr , 18. rujan 2022. u 09:53
Foto: Unsplash

Još uvijek postoji mnogo načina da uživate u izvrsnim okusima dok pokušavate kontrolirati razinu krvnog tlaka – a da se pritom ne odreknete začina.

Visoki krvni tlak može značiti potrebu za nekim prilagodbama u vašem postojećem načinu života, što može uključivati ito da morate obraćati više pažnje o tome što unosite u svoje tijelo sve do svakog najbitnijeg sastojka koji se koristi u vašim grickalicama i obrocima. Međutim, još uvijek postoji mnogo načina da uživate u izvrsnim okusima dok pokušavate kontrolirati razinu krvnog tlaka – a da se pritom ne odreknete začina, piše Eatthis.

Za upravljanje povišenim krvnim tlakom uzimajući u obzir vašu prehranu, izbor hrane poput lososa, avokada i tamnog lisnatog povrća može pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka.

Foto: Pixabay

Povijesno gledano, znanstvena istraživanja također su pokazala izravnu korelaciju između razine krvnog tlaka i unosa natrija. Tako da je izbjegavanje hrane bogate natrijem još jedan način da održite krvnog tlaka u zdravom rasponu.

Dulse alge

“Dulse alge su vrsta morske trave koja se može kupiti u mlincu, slično soli. Pruža slan, umami okus bez natrija. Također pruža važne hranjive tvari poput joda i kalcija”, objašnjava Greene.

Foto: Unsplash

Studije, poput one iz Marine Drugs, također povezuju konzumaciju hranjivih tvari iz morske trave i njezinih ekstrakata s poboljšanim zdravljem kardiovaskularnog sustava. Budući da je visoki krvni tlak jedan od najkritičnijih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti, snižavanje krvnog tlaka također znači smanjenje rizika od razvoja drugih kardiovaskularnih komplikacija.

Iako dulse alge općenito imaju malo natrija, neki brendovi začina mogu uključiti više ovog minerala u svoje proizvode nego drugi. Dakle, kada tražite granulirane dulse alge, uvijek dobro provjerite podatke o nutritivnoj vrijednosti prije kupnje.

Kurkuma

“Kurkuma je nevjerojatno aromatičan začin koji je dobro poznat po svojim protuupalnim učincima”, kaže Greene.

Ovaj je začin također poznat po svojoj sposobnosti da potencijalno poveća hranjive tvari druge hrane, što ga čini izvrsnim dodatkom hrani bogatoj nutrijentima poput batata—koji također može prirodno smanjiti krvni tlak putem velikih količina kalija. Greene također predlaže kombiniranje kurkume s crnim paprom jer tako tijelo može bolje apsorbirati i iskoristiti ovaj začin.

Češnjak u prahu

Iako možda nije toliko moćan kao kada je svjež ili mljeven, češnjak u prahu ostaje popularan začin koji može poboljšati okus svakog jela, a izvrstan je i za imunološki sustav.

Foto: Pixabay

“U visokim dozama, konzumacija češnjaka može čak pomoći u snižavanju krvnog tlaka.”, kaže Greene.

Jedna čajna žličica češnjaka u prahu sadrži beznačajnih 1,86 miligrama natrija. Da to stavimo u perspektivu, postoji 2360 miligrama u žličici kuhinjske soli.

Dimljena paprika

“Dimljena paprika izvrstan je dodatak mnogim slanim jelima, a može dati i dimljeni okus bez dodanog natrija i konzervansa”, savjetuje Greene.

Foto: Unsplash

Osim toga, Greene otkriva da, kako biste doista vidjeli zdravstvene dobrobiti paprike, uključujući njezinu sposobnost da pomaže u regulaciji šećera u krvi i borbi protiv upala, ovaj začin morate konzumirati u velikim količinama i često. Dakle, za one s visokim krvnim tlakom i nezasitnom željom za dodatnim dimljenim, ljutim i intenzivnim okusom, dimljena paprika bi mogla biti savršen odabir.

Komentirajte prvi

New Report

Close