Tri namirnice koje pomažu protiv opekotina, a već ih imate u kuhinji

Autor: Poslovni.hr , 28. lipanj 2022. u 08:55
Foto: Pixabay

Skakanje u hladnu vodu učinkovit je način da odmah pomognete

Ljeto je napokon stiglo i vrijeme za uživanje vani, ali čak i uz zaštitu, sa satima provedenim na jakom suncu, često dolaze opekline od sunca, piše B92. Srećom, u kući je dostupno mnogo proizvoda koje možete koristiti protiv trnaca, svrbeža i ljuštenja kože koji nastaju kao posljedica oštećenja od sunca.

Opekline od sunca zapravo su upala kože, a jedan od najlakših načina liječenja upale je hlađenje zahvaćenog područja hladnom vodom. Dakle, skakanje u hladnu vodu učinkovit je način da odmah pomognete.

Međutim, budite oprezni s hlađenjem u bazenima jer klorirana voda može još više iritirati kožu. Iako se to može činiti privlačnim kada koža gori, može učiniti još veću štetu izuzetno osjetljivoj koži koju spaljuje sunce.

Soda bikarbona i zobena kaša

Stavljanje nekoliko žlica sode bikarbone u kadu punu hladne vode i mamljenje oko 15 do 20 minuta pomaže u smanjenju oštećenja od sunca, a dodavanje šalice zobi u kadu također smiruje iritaciju i pomaže koži da zadrži prirodnu vlagu. Međutim, nemojte ništa trljati u kožu.

Aloe vera

Ako u svojoj kući nemate biljku aloe vere, nabavite je, jer gel iz te biljke već stoljećima pomaže u mnogim uvjetima i bolestima; od bolova u želucu do infekcija bubrega. Aloya je također lijek za opekline koji se najčešće može naći u slobodnoj prodaji, pa ako ne možete doći do biljke, pokušajte kupiti gel.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice može smiriti um, ali može umiriti i kožu spaljenu suncem. Napravite jak čaj, ostavite da se ohladi. Kad budete spremni, namočite krpu i nanesite je na zahvaćeno područje. Ako ste alergični na pelud, ne biste trebali koristiti ovaj tretman jer može izazvati alergijsku reakciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close