Uz ove savjete smanjite noćno znojenje

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2022. u 09:00
Foto: Pixabay

Noćno znojenje je nešto što vas neće ubiti, no ipak može biti vrlo neugodno i frustrirajuće, pogotovo ako vas svaki put sprječava da se dobro naspavate

Često se budite usred noći s odjećom, posteljinom i jastučnicama mokrim od znoja? U većini slučajeva to je jedan od simptoma menopauze, ali ponekad stres i druga stanja koja mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu mogu biti krivci za to.

Noćno znojenje je nešto što vas neće ubiti, no ipak može biti vrlo neugodno i frustrirajuće, pogotovo ako vas svaki put sprječava da se dobro naspavate. S obzirom na to da puno znojenja uzrokuje gubitak tekućine i elektrolita, neke od vaših tjelesnih funkcija mogu patiti, piše Healtybuliderz.

U nastavku donosimo listu trikova kako smanjiti znojenje noću, a neki od njih mogu biti toliko učinkoviti da će vaš problem postati podnošljiviji ili čak potpuno nestati.

Pijte puno vode

Iako može zvučati kontraproduktivno, ispijanje puno vode tijekom dana može pomoći u poboljšanju noćnog znojenja. To je zbog činjenice da unošenjem puno vode pomažete izbacivanju toksina iz vašeg tijela. S obzirom na to da nemate ništa ukloniti pomoću žlijezda znojnica, manje je vjerojatno da će vas noćno znojenje mučiti dok ste u carstvu snova.

Klonite se pića s kofeinom

Za vas je dobra ideja da se klonite svega što sadrži kofein – kave, gaziranih pića, energetskih napitaka, pa čak i zelenog ili crnog čaja. To je zato što je kofein stimulans i može aktivirati vaše znojne žlijezde.

Foto: Pixabay

Osim toga, konzumiranje previše kofeinskih pića može izazvati nesanicu i razne nepovoljne nuspojave poput lupanja srca i tjeskobe.

Odaberite pamuk

Razmislite o nošenju odjeće za spavanje koja je od pamuka jer je ova posebna vrsta tkanine prozračna i tako održava vaše tijelo hladnim.

Foto: Pixabay

Također biste trebali spavati na pamučnoj posteljini i jastučnicama kako biste noćno znojenje sveli na minimum.

Opustite se prije nego legnete u krevet

Kao što smo već spomenuli, jedan od mogućih uzroka noćnog znojenja je stres. Upravo iz tog razloga opuštanje tijela i uma na kraju dana može biti vrlo korisno. Umirujuće tuširanje ili kupka može učiniti čuda. Također biste trebali paziti da temperatura vaše spavaće sobe bude ugodna.

Jedite ribu, orašaste plodove i sjemenke

Omega-3 masne kiseline su zdrave masti koje pomažu u regulaciji raznih tjelesnih procesa, uključujući znojenje. Zbog toga biste trebali redovito uključivati ​​u svoju prehranu namirnice koje su vrhunski izvori omega-3 masnih kiselina — masnu ribu, orašaste plodove i sjemenke.

Foto: Pixabay

Izbjegavajte kiselu i začinjenu hranu

Izbjegavanje šećera, mlijeka, citrusnog voća i druge hrane koja stvara kiselinu može biti od koristi jer kiselo tijelo može učiniti da se još više znojite noću. Trebalo biste ograničiti unos ljute i začinjene hrane jer može povećati vašu temperaturu i time pogoršati vaše noćno znojenje.

Uzmite ginseng

Jeste li svjesni da je ginseng biljka koja ne samo da je izvrsna u poboljšanju mentalnog i fizičkog funkcioniranja, već i u regulaciji hormona? Budući da je većina slučajeva noćnog znojenja posljedica hormonske neravnoteže, ginseng vam može pomoći.

Povećajte unos vitamina E

Toliko žena u menopauzi koje muči noćno znojenje i drugi užasni simptomi kunu se da vitamin E djeluje poput magije. Osim uzimanja kapsula vitamina E, također možete konzumirati i hranu bogatu vitaminom E, kao što su bademi, kikiriki, batat, muškatna tikva i avokado.

Komentirajte prvi

New Report

Close