Studija: Novi lijek protiv dijabetesa tipa 2 drastično pomaže u skidanju kila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2022. u 15:00
Foto: Pixabay

Djelovanje lijeka proučavano je u razdoblju od 72 tjedna među više od 2500 pretilih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa.

Tirzepatid, lijek za dijabetes tipa 2, koji je nedavno odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA), mogao bi pomoći pretilim odraslim osobama koje ne boluju od dijabetesa pri gubitku tjelesne težine, pokazalo je novo istraživanje međunarodne grupe znanstvenika.

Djelovanje lijeka proučavano je u razdoblju od 72 tjedna među više od 2500 pretilih osoba koje nisu bolovale od dijabetesa.

Ispitanici su bili podijeljeni u četiri grupe, od kojih je jedna dobivala placebo, a ostale tri su jednom tjedno uzimale različitu količinu lijeka: od 5, 10 i 15 miligrama.

Sudionici studije koji su uzimali dozu od 5 miligrama lijeka prosječno su u spomenutom razdoblju izgubili oko 16 kilograma, oni na dozi od 10 miligrama u prosjeku su izgubili 22 kilograma, a sudionici kojima je davana doza od 15 miligrama prosječno su izgubili oko 23,6 kilograma. Ispitanici iz grupe koja je dobivala injekciju placeba izgubili su u prosjeku 2,4 kilograma.

Tirzepatid djeluje tako da oponaša hormone koji ljudima pomažu da se nakon jela osjećaju sito, odnosno djeluje na dva prirodna hormona koji pomažu mozgu da organizmu pošalje signal o sitosti. Stručnjaci vjeruju da bi mogao biti jednako učinkovit kao operativni zahvat koji se obavlja na pretilim pacijentima.

“Oko devedeset posto osoba uključenih u studiju izgubilo je na težini, a prosječan gubitak težine pri uzimanju najveće doze iznosio je 22,5 posto, što dosad nismo uočili ni u jednom sličnom istraživanju”, rekla je koautorica studije dr. Ania Jastreboff, izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

“Rezultati studije predstavljaju značajan napredak u potencijalnom proširenju učinkovitih terapijskih opcija za osobe koje se bore s pretilošću”, rekla je Jastreboff.

Istraživanje je pokazalo da su u gotovo svih sudionika studije zamijećena poboljšanja kada se radilo o razini šećera u krvi, krvnome tlaku i razini kolesterola.

Najčešće nuspojave bile su mučnina, proljev i zatvor, no općenito su sve bile blage do umjerene, rekla je Jastreboff, dodavši da su sudionici studije uspjeli održati istu tjelesnu težinu za vrijeme čitavog 72-tjednog razdoblja istraživanja.

“Pretilost je kronična bolest koja se može liječiti. Mogli bismo je liječiti kao što liječimo bilo koju drugu kroničnu bolest – učinkovitim i sigurnim pristupima koji ciljaju na mehanizme temeljne bolesti, a ovi rezultati su dokaz da tirzepatid djeluje upravo na taj način”, kazala je Jastreboff, pojasnivši i da će pacijenti možda morati ostati na terapiji ovim lijekom neograničeno dugo.

“No ako o pretilosti razmišljamo kao o kroničnoj bolesti, zašto bismo onda kroničnu bolest liječili samo 72 tjedna?”, upitala se znanstvenica.

Dr. Simon Cork sa Sveučilišta u Cambridgeu Anglia Ruskin kazao je da ova klasa lijekova djeluje samo pod uvjetom da se sudionici pridržavaju i dijete propisane uz lijek, koja se temelji na smanjenom unosu kalorija u organizam. Dakle, ne radi se ni o kakvom čarobnom lijeku, istaknuo je Cork.

Tirzepatid je lijek farmaceutske tvrtke Eli Lilly, a u Sjedinjenim Državama je za liječenje dijabetesa tipa 2 odobren sredinom svibnja. Tada je FDA utvrdio da lijek, uz prikladnu prehranu i fizičku aktivnost, uspijeva držati pod kontrolom razinu šećera u krvi u odraslih osoba koje boluju od ovog tipa dijabetesa.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu New England Journal of Medicine.

Komentirajte prvi

New Report

Close