Sve češći stanovnici Jadranskog mora: Stručnjakinja otkriva što učiniti ako vas opeče meduza

Autor: Poslovni.hr , 19. srpanj 2023. u 10:52
Foto: Pixabay

“Svaka meduza ima različite otrove pa se reakcija može i pogoršati”, savjetuje.

Posljednjih godina sve je više meduza i drugih želatinoznih bića u našem moru. Što nas čeka ovoga ljeta i što napraviti kad nas meduza ‘opeče’ objasnila je Tjaša Kogovšek, biologinja iz rovinjskog Centra za istraživanje mora, čija su specijalnost upravo meduze, piše HRT. 

“Pojedinih vrsta meduza najviše je na sjevernom Jadranu, a dojava ima i sa srednjeg i južnog Jadrana. Sa sjevernog Jadrana rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković do sada su stigle dojave o nekoliko jedinki uhatog klobuka te planktonske plaštare, koji nemaju žarnih stanica, ali mogu formirati i do dva metra dugačak lanac”, rekla je Tjaša Kogovšek.

Dodala je da su sa srednjeg Jadrana dobili dojavu o pojavi morske mjesečine, koja je otrovna.

“Morska mjesečina je među manjim meduzama, promjera manjeg od 10 cm, ali njezini pipci mogu biti dugi dva metra. Opeklina izgleda kao iritacija kože i jako je bolna. Može ići i uz visoku temperaturu i neku drugu ozbiljnu reakciju, ali to nije često”, upozorila je.

Što učiniti ako nas opeče meduza?

Najbolje je, kaže Tjaša Kogovšek, ako vidimo da u moru ima mnogo meduza, ne kupati se. Ako ipak odlučimo ući u more, dobro je obući neoprensko odijelo.

“Ako nas meduza ipak opeče, najbolje je očistiti kožu. Ali ne rukama, dobro bi poslužila kreditna kartica. Opeklinu ispiremo morem, nikako običnom vodom, jer to pogorša situaciju. Neki savjetuju ispiranje octom, ali to nije uvijek najbolje rješenje. Svaka meduza ima različite otrove pa se reakcija može i pogoršati”, savjetuje.

“U svakom slučaju dobro je kožu hladiti i namazati primjerice gelom aloe vere. Ako se stanje ne popravi nakon nekoliko sati, treba otići na hitnu pomoć. Međutim, takvi su slučajevi rijetki”, dodala je.

“Nastavljamo tu aktivnost i ponovno ćemo na Facebook stranici rovinjskog Centra za istraživanje mora objaviti karte distribucije pojedinih vrsta meduza u Jadranu, na temelju novih dojava koje očekujemo od građana, ribara, brodara”, najavila je Kogovšek.

Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog to što je ove godine bilo mnogo kiše, a onda je naglo zatoplilo. To je uzrokovalo cvjetanje jedne vrste alge kojom se hrani morska mjesečina i tako je došlo do povećanja njezine populacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close