Meduze, klobuci, rebraši… Biologinja otkrila što nas čeka ovog ljeta na Jadranu

Autor: Poslovni.hr , 07. srpanj 2023. u 11:55
Foto: Unsplash

Milena Mičić koja se upravo sa svojom ekipom vratila s Mljeta potvrđuje da je i tamo morske mjesečine bilo više nego što je uobičajeno, a slična je situacija i kod otoka Visa i Korčule, javljaju biolozi s terena.

Rebraši su u Jadranu i izgleda da će ostati, a dinamika pojavljivanja većih nakupina je slična kao kod meduza. Nakupine tih želatinoznih organizama veće su u kasno ljeto i jesen, piše Glas Istre.

Od prvih bilježenja 2015./16., svake godine se pojavljuju u većem broju. Prošla godina bila je stvarno neuobičajena, puno vrsta stvaralo je nakupine u moru, ali ovog ljeta lokalni ribari još nisu primijetili ništa neobično. Rovinjskom Centru za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković do sada su stigle dojave o nekoliko jedinki uhatog klobuka, kompas meduze i morskih pluća.

Stiže nam sezona mediteranske meduze, koju kolokvijalno zovemo morsko jaje, ali su u srednjem Jadranu već zamijećene nakupine morske mjesečine, najtoksičnije jadranske meduze, one male ljubičaste koja nas je pekla 1980-ih godina.

Kaže to dr.sc. Tjaša Kogovšek, biologinja iz rovinjskog Centra za istraživanje mora, čija su specijalnost upravo meduze. Radi njih je i došla u pulski Aquarium, za koji kaže da ima iznimno puno vrsta meduza. Prava su atrakcija za posjetitelje, iako ih u moru nitko ne voli vidjeti.

I klobuci su meduze

O tim želatinoznim bićima Glas Istre razgovarao je i s timom pulskog akvarija, biologinjama dr.sc. Milenom Mičić, direktoricom Aquariuma, i njezinim stručnim suradnicama Klarom Mičić i Ilenijom Sudulić. Objašnjavaju da i klobuci, oni veliki za koje mi laici mislimo da nisu opasni i da ne peku, također su meduze, samo u jednom od svojih životnih ciklusa. Tako i morska pluća imaju žarne stanice, doduše manje opasne, s manje otrova pa mjesto opekotine samo pocrveni, svrbi i to prođe nakon sat vremena, ako nema neke alergijske reakcije i ako nisu zahvaćene oči i usta.

“Što se tiče opasnije kompas meduze, prošle godine smo počeli istraživanje. Hvala Glasu Istre što je pisao o tome, jer smo dobili više od 800 dojava u samo tri mjeseca, od lipnja do kolovoza, i to s čitavog istočnog Jadrana, od Slovenije do Crne Gore. Nastavljamo tu aktivnost i ponovno ćemo na Facebook stranici rovinjskog Centra za istraživanje mora objaviti karte distribucije pojedinih vrsta meduza u Jadranu, na temelju novih dojava koje očekujemo od građana, ribara, brodara”, ističe Kogovšek.

Milena Mičić koja se upravo sa svojom ekipom vratila s Mljeta potvrđuje da je i tamo morske mjesečine bilo više nego što je uobičajeno, a slična je situacija i kod otoka Visa i Korčule, javljaju biolozi s terena. Znanstvenici pretpostavljaju da je razlog što je ove godine bilo jako puno kiše a onda je naglo zatoplilo. To je uzrokovalo cvjetanje jedne vrste alge kojom se hrani morska mjesečina i tako je došlo do povećanja njihove populacije.

Koliko je morski svijet i za znanstvenike još uvijek velika tajna, Milena Mičić dočarava pričom o uhatom klobuku, poznatoj autohtonoj vrsti u Jadranu, kojeg su prije nekoliko godina imali u pulskom akvariju, ali kad su te polipe poslali na molekularnu analizu kod kolega u Dubrovnik, ispostavilo se da je riječ o posve drugoj i to invazivnoj vrsti. One su potisnule iz Jadrana uhatog klobuka, ovdje zavičajnu vrstu, i on sada živi samo u Crnom moru.

Komentirajte prvi

New Report

Close