Stručnjaci tvrde: Ova pića definitvno utječu na gubitak pamćenja

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2022. u 11:42
Foto: Pixabay

Među glavnim krivcima se navodi loša prehrana i konzumiranje nezdravih pića.

Nova istraživanja sve češće dolaze do saznanja da je demencija rezultat našeg načina života, a među glavnim krivcima se navodi loša prehrana i konzumiranje nezdravih pića. Stručnjaci ističu da su gazirana pića osobito štetna, piše B92.

“Demencija se mnogima možda čini neizbježnom, ali podaci koje imamo govore nam da je najčešće rezultat nezdravog načina života. Možda bi trebalo dva puta razmisliti o konzumiranju gaziranih pića i drugih slatkih proizvoda jer je, bez sumnje, jedan od vodećih uzroka gubitka pamćenja šećer koji se nalazi i u hrani i u piću”, upozorava nutricionist Rory Batt.

Prema njegovom mišljenju, jedan od mehanizama od kojeg se javlja gubitak pamćenja je upravo promijenjeni metabolizam šećera u mozgu.

Povećani rizik od Alzheimerove bolesti

“Baš kao kod dijabetesa, gdje stanice mogu postati otporne na djelovanje inzulina, jednako tako reagira i ljudski mozak. Zapravo, bolesti poput Alzheimera zapravo se ponekad nazivaju i dijabetesom tipa 3. To se događa zbog inzulinske rezistencije koja se javlja u mozgu i mijenja metabolizam, a time i sam način na koji dolazi do obrađivanja informacija”, objašnjava Batt.

I znanost je potvrdila njegovo razmišljanje. Istraživanje predstavljeno na Međunarodnoj konferenciji Alzheimerovog udruženja pokazalo je usku povezanost unosa slatkih pića i povećanog rizika od pojave baš te bolesti, ujedno najčešćeg uzroka demencije.

Bez obzira na to o kojoj se vrsti šećera radilo, je li riječ o gaziranim pićima, slatkišima ili kolačima, utvrđeno je da su ljudi koji su najviše konzumirali šećere imali i najveći rizik od razvoja ove bolesti.

Pokušajte smanjiti njihov unos

Ipak, znanstvenici su najveći utjecaj usmjerili upravo prema konzumiranju gaziranih pića kao glavnom uzročniku pojave demencije kod ispitanika.

“Previše šećera u gaziranim pićima usko je povezano s dijabetesom tipa 2, a naše prethodno istraživanje identificiralo je dijabetes tipa 2 faktorom rizika za demenciju. Nova studija potkrepljuje ove dokaze, ukazujući na to da višak šećera u spomenutim napicima možepovećati rizik od Alzheimerove bolesti, a smanjenjem gaziranih pića smanjujemo rizik od razvoja demencije u kasnijoj dobi”, napominje liječnik i autor istraživanja Doug Brown.

Komentirajte prvi

New Report

Close