Ovo ulje ima sposobnost uništavanja oboljelih stanica kod tri tipa karcinoma?

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2023. u 11:16
Foto: Unsplash

Esencijalno ulje majčine dušice (Thymus vulgaris) sadrži 20-54% timola. Timol je dio prirodno nastalih spojeva po imenu biocidi. A zašto je biocid dobar?

Biocidi su supstance poznate po svojoj sposobnosti da unište štetne organizme. U kombinaciji s drugim biocidima, poput karvakrola, timus ima snažan antimikrobni efekt. Istraživači su testirali njegovu antibakterijsku sposobnost putem in vitro toksikologije na tri ljudska karcinoma. Rezultati su pokazali da majčina dušica ubija oboljele stanice pluća, usne šupljine i jajnika, piše B92.

Majčina dušica potiče s Mediterana i Grci je i dalje koriste kako bi pripremili njihova ukusna jela uz malo maslinovog ulja. Ali, ona nije dobra samo za to. Kao što smo već rekli, nakon brojnih studija i istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Massachusettsu došli su do odličnih rezultata. Naime, rezultati su pokazali da ulje majčine dušice može ubiti i do 97% oboljelih stanica.

Nedavna studija je pokazala da kombinacija majčine dušice i maslinovog ulja povećava moć hidroksitirosola, najmoćnijeg antikancerogenog spoja u maslinovom ulju. Je li to razlog zbog kojeg Grci imaju upola manji postotak oboljelih od raka u odnosu na SAD i ostatak Europe? Ne možemo tvrditi, ali se iskreno nadamo da je tako. Esencijalno ulje majčine dušice se također koristi i u ayurvedskoj i u tradicionalnoj medicini zbog svog snažnog antioksidantskog, antibakterijskog i antigljivičnog (uništava gljivice poput kandide) svojstva.

Onkolozi sa Sveučilišta a u Turskoj su sproveli studiju kako bi otkrili mogući efekta divlje majčine dušice (Thymus serpyllum) na oboljele stanice dojke. Oni su testirali efekt divlje majčine dušice na stanice i epigenetske događaje u oboljelim stanicama dojke. Epigenetika objašnjava promjene u genetskoj ekspresiji prouzrokovane mehanizmima koji ne uključuju promjene DNK sekvence.

Časopis Prehrana i Karcinom je objavio izvještaj ove studije, naglašavajući činjenicu da divlja majčina dušica ima sposobnost uništavanja upravo navedenih oboljelih stanice.

Komentirajte prvi

New Report

Close