Stručnjaci i vrtlari otkrivaju: Ovih pet biljaka najbolje se nose s hladnoćom

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2023. u 09:24
Foto: Pixabay

Možda ćete morati da uložite neke napore da zaštitite biljke od mraza ili smrzavanja ako je previše hladno, ali ako ste zainteresirani za biljke koje su najbolje opremljene da se nose s hladnoćom, imate sreće.

Zima je povezana s mnogim vanjskim aktivnostima – skijanjem, sanjkanjem, hodanjem po snijegu – ali to vjerojatno nije sezona u kojoj planirate ostati u vrtu. Zanimljivo je da stručnjaci kažu da su neke biljke poznate po tome što uspijevaju u zimskim uvjetima, a to uključuje i neke otporne cvjetnice, piše Bestlifeonline.

Prema Carly Campbell, stručnjakinji za vrtlarstvo i osnivačici bloga Mommy on Purpose, biljke koje cvjetaju zimi su manje osjetljive i otpornije od onih koje cvjetaju u proljeće i ljeto.

“To je zbog hladne temperature koja ograničava rast štetočina i bolesti, a istovremeno smanjuje isparavanje. Također, hladna temperatura usporava razvoj biljaka, što im omogućava da skupljaju rezerve energije koje će im pomoći da prežive zimu”, objašnjava ona.

Kada proljeće stigne, bit ćete nagrađeni “živopisnim cvjetovima koji će otpočeti prelijepu proljetnu sezonu”, kaže Lindsay Pangborn, stručnjakinja za biljke iz Bloomscape-a. Naravno, uspjeh će ovisiti o regiji u kojoj živite i koliko nisko možete očekivati da temperature padnu.

Možda ćete morati da uložite neke napore da zaštitite biljke od mraza ili smrzavanja ako je previše hladno, ali ako ste zainteresirani za biljke koje su najbolje opremljene da se nose s hladnoćom, imate sreće. U nastavku saznajte kojih je to pet cvjetnice za koje stručnjaci kažu da se ne morate brinuti ove zime.

Maćuhice i ljubice

Daleko najčešće preporučene vrste cvjetova koje uspijevaju zimi su maćuhice i ljubice jer kako kaže Spruce, mogu podnijeti “jaki mraz”.

Foto: Pixabay

Lindsey Hyland, kreatorica Urban Organic Yield, navodi da obje biljke (naime maćuhice su podvrsta ljubice) mogu podnijeti temperature do -9 stupnjeva Celzijusovih, a Campbell dodaje da su popularan izbor ako želite dodati malo boje zimi u vašem vrtu.

“Maćuhice su česta biljka koja cvijeta zimi i dolaze u raznim jarkim i veselim bojama koje mogu stvarno oživjeti vaš vrt”, kaže Jen Stark, stručnjakinja za vrtlarstvo i osnivačica Happy DIY Home.
Vidjet ćete nijanse crvene, žute, narančaste i ljubičaste tijekom kasne zime, jer cvjetaju dok se vrijeme ne ugrije u proljeće, kaže Aaditya Bhatta, uredniku i osnivaču Plants Craze.
Kao bonus, ljubice imaju “nježne latica i izgledaju prelijepo kada su posađene u grupama”, kaže Stark.

Ukrasni kupus i kelj

Ukrasni kupus i kelj su također popularne biljke koje su otporne na hladnoću i mogu preživjeti zimu. Oni su popularni zbog svojih neobičnih oblika i boja listova, koji mogu biti žuti, rozi, ljubičasti ili zeleni. Oni također cvjetaju u rano proljeće, dajući dodatni dio boja u vašem vrtu. Međutim, treba imati na umu da oni mogu biti malo osjetljiviji na smrzavanje u odnosu na maćuhice i ljubice, pa ih treba zaštititi ako je previše hladno.

Foto: Unsplash

Ukrasni kupus i kelj za nisu isti kao sorte koje biste našli u salatama i jelima. Umjesto toga, oni imaju “mnogo ljepše i šareno lišće od svojih rođaka”, prema Univerzitetu Wisconsin-Madison, a kažu i da su ove boje još življe kada temperature padnu ispod 10 stupnjeva Celzijusovih.

Diana Cox, vrtlarica koja stoji iza The Gardening Talk, također uključuje ornamentalni kelj na svom spisku biljaka spremnih za zimu, napominjući da je dostupan u različitim bojama, uključujući ljubičastu, rozu i bijelu.

Ako vam treba grickalica, budite sigurni da su ove biljke jestive, ali UW-Madison potvrđuje da su gorkaste i gube jarku boju ako ih kuhate, a možete ih koristiti i za ukrašavanje jela.

Jaglac

Jaglac je odličan dodatak zimskom vrtu, pomažući vam da dobijete u njemu dašak boja kojeg svi tražimo u hladnijim mjesecima. Cvjetovi jaglac su živahni i posebno otporni na hladnoću, prema Southern Living.

Foto: Pixabay

Morate biti sigurni da su smješteni u djelomičnu sjenu i redovno zalijevani. Hyland navodi da ove cvijeće preferira više umjerenu temperaturu, ali mogu podnijeti i teže zimske vremenske uvjete ako ste ih malčirali.

Ciklame

Prema Stark ciklame su još jedan zimski ratnik, ali će se bolje snaći u hladnijim (ne smrzavajućim) okruženjima. Prema Hyland, ovo cvijeće može podnijeti temperature do 4 stupnja Celzijusovih. Dakle, kao i jaglaci, oni su dobar izbor za one koji nisu stalno suočeni sa snježnim olujama i jakim minusima.

Foto: Pixabay

Ciklame su lake za uzgoj, a njegovi listovi u obliku srca i će trajati do proljeća kada ulazi u fazu mirovanja, objašnjava Gardening Know How. Ne možete pogriješiti s ovim šarenim izborom, koji daje prelijepe roze, bijele ili crvene cvjetove kada ih najviše trebate – kasno zimi.

Kukurijek

Još jedan cvijet koji stručnjaci preporučuju za zimu je kukurijek. “Njihovi bijeli i rozi cvjetovi dodaju dozu elegantnosti svakom vrtu”, kaže Stark.

Foto: Pixabay

Prema The Spruce, vrijeme cvjetanja ovisi o vrsti koju uzgajate i klimatskim uvjetima gdje živite, ali možete uglavnom očekivati cvjetove između prosinca i travnja. Kukurijek je dobar izbor za hladnije regije, jer su “vrlo otporni i mogu podnijeti teško zimsko vrijeme”, kaže Cox.

Komentirajte prvi

New Report

Close