Uz ove savjete zaštitite svoje biljke od hladnoće i mraza

Autor: Poslovni.hr , 01. studeni 2022. u 07:41
Foto: Unsplash

Neke biljke koje vrtlari uzgajaju u svojim vrtovima može lako oštetiti mraz ili im je potrebno sklonište za zimu, osobito ako su u pitanju mlade biljke

S obzirom na to da su niske temperature pred vratima, stručnjaci upozoravaju vrtlare da “trebaju obaviti” pripreme u vrtu. To uključuje zaštitu vrtova, uključujući i biljke od mraza. Neke biljke koje vrtlari uzgajaju u svojim vrtovima može lako oštetiti mraz ili im je potrebno sklonište za zimu, osobito ako su u pitanju mlade biljke. Postoji nekoliko načina za zaštitu vrta, uključujući zalijevanje i ostavljanje opalog jesenskog lišća, a neke vanjske biljke čak treba unijeti unutra radi zaklona, te ih ostaviti daleko od radijatora i propuha, piše Express.

Stručnjaci iz Hedges Directa, vodećeg dobavljača živica i biljaka u Velikoj Britaniji, podijelili su četiri načina za zaštitu biljaka od mraza.

Foto: Pixabay

1. Ostavite otpalo lišće

“Vrtlari imaju tendenciju uklanjanja opalog lišća jer to nije uvijek najatraktivniji izgled za vrt, međutim, otpalo lišće je izvrstan toplinski izolator i zaštitit će tlo od smrzavanja. Ovo je izvrstan izgovor za ‘proljetno čišćenje’ nakon što vrijeme zatopli i uklanjanje lišća nakon što više ne bude potrebno. Životinje također vole snopove lišća jer ih mogu koristiti za mjesta za gniježđenje”, kažu stručnjaci.

2. Očistite snijeg

Ako padne snijeg, važno ga je ukloniti s većih biljaka koje su dovoljno velike da skupljaju snijeg na svom lišću.

Foto: Unsplash

“Kada se skuplja na lišću, ovaj debeli sloj snijega će izvršiti veliki pritisak na strukturu biljke i može dovesti do oštećenja grana. Obavezno nježno protresite lišće ovih biljaka kako biste uklonili nagomilani snijeg jer će to smanjiti ukupnu težinu koju mogu stvoriti obilne snježne padaline”, ističu stručnjaci iz Hedge Directa.

3. Zalijevanje

Iako je “neobičan” trik, stručnjaci kažu da dodavanje vode u situacijama kada znate da je mraz neizbježan može pomoći u zaštiti biljaka.To je zato što će mokro tlo zadržati više topline nego suho tlo pa je od vitalnog značaja kada je mraz na putu. “Zapamtite da je jednako loše pretjerati sa zalijevanjem kao i premalo zalijevati biljke”, kažu stručnjaci.

4. Koristite sredstva za zaštitu bilja

Prekrivanje nježnih vrtnih biljaka navečer pomoći će im da zadrže toplinu i zaštititi ih od smrzavanja dok temperature padaju tijekom noći.

Foto: Unsplash

“Pokrivače tijekom dana otklonite kako bi biljke bile izloženi sunčevoj svjetlosti, inače će se nježne biljke ugušiti. Pospremite tegle unutra radi zaštite ako to smatrate potrebnim”, kažu ovi stručnjaci.

Foto: Pixabay

Ovi pofesionalci za vrtove napominju i da bi trebali razmisliti o tome kako mogu pomoći životinjama koje ulaze u vrt, uključujući ježeve i ptice. Primjerice ježevima je potrebno dovoljno masti kako bi preživjeli period hibernacije. Hiberniraju između studenog i ožujka i mogu se hraniti gotovo svime osim mlijekom i kruhom.

Foto: Unsplah

“Nije neuobičajeno da se probude tijekom hibernacije jer im može trebati brzi hranjivi oporavak kako bi preživjeli ostatak sezone. Ali, budući da nema dovoljno izvora hrane i ograničeno je vrijeme za traženje hrane na hladnoći prije povratka u odabrano stanište, misija pronalaženja hrane mogla bi za njih biti nemoguća misija stoga im ostavite nešto hrane u vrtu”, poručuju i napominju kako se i ptice tijekom zimskih mjeseci oslanjaju na hranilice.

Komentirajte prvi

New Report

Close