Što prati, a što ne: Treba li prati jaja i koru od banana?

Autor: Poslovni.hr , 07. veljača 2023. u 11:39
Foto: Unsplash

Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ju je važno pravilno kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa.

Trebate li prati sirovu piletinu prije pripreme? Ili voće u kori koja se neće pojesti? Sigurno ste si već nekad postavili ova pitanja, a možda još uvijek niste pronašli konkretan odgovor i objašnjenje zašto, piše Centar zdravlja.

Pranje je jedan od primarnih načina smanjenja rizika od trovanja hranom. Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ju je važno pravilno kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa. Međutim, treba imati na umu da ne vrijedi baš za sve skupine namirnice – dok neke treba uvijek prati, druge treba držati podalje od sudopera.

Namirnice koje uvijek trebate prati

Voće i povrće s jestivom korom

Operite sve proizvode, bez obzira jesu li organski uzgojeni ili ne, hladnom vodom iz slavine neposredno prije jela ili upotrebe tijekom kuhanja. Nemojte koristiti sredstva za pranje jer porozna kora na svježim proizvodima može tako apsorbirati nepoželjne sastojke. Osušite čistom krpom ili papirnatim ručnikom kako biste bili još sigurniji da ste uklonili štetne bakterije koje mogu biti prisutne na površini.

Voće i povrće s nejestivom korom

Banane, avokado, grejp, naranče — što je zajedničko ovom voću? Tako je, nejestive kore. Operite ipak i sve voće i povrće s korom koju nećete jesti jer se prljavština i bakterije mogu prenijeti s kore na unutrašnjost ploda dok se reže ili guli.

Poklopci na staklenkama i limenke

Operite poklopce prije otvaranja kako nečistoća i bakterije nakupljene na njima ne bi došle u doticaj s hranom. Obavezno operite i sve limenke prije otvaranja, uključujući i limenke pića – u ovom je slučaju dobro paziti na to i da ne pijete izravno iz limenke.

 

Namirnice koje nikada ne treba prati

Sirova piletina (i drugo sirovo meso)

Unatoč onome u što mnogi vjeruju, piletinu ne treba prati. Ispiranje sirove piletine može dovesti do širenja štetnih bakterija kao što su Salmonella ili Campylobacter po kuhinji, što može dovesti do oboljenja. Jedini način da se te bakterije unište je kuhanje piletine, a jednako tako i drugog mesa, na odgovarajućoj temperaturi.

Riba

Izbjegavajte pranje sirove ribe jer to zapravo ne čisti ribu. Umjesto toga, povećava se mogućnost unakrsne kontaminacije druge hrane, posuđa i površina.

Foto: Unsplash

Jaja

Izbjegavajte pranje jaja nakon kupnje jer ono može oštetiti ovojnicu koja štiti jaja od bakterija koje se mogu pojaviti tijekom obrade.

Komentirajte prvi

New Report

Close