Smanjuje rizik od bolesti srca i snižava tlak: Dovoljna je samo jedna čaša dnevno

Autor: Poslovni.hr , 24. ožujak 2023. u 11:58
Foto: Unsplash

Liječnici često savjetuju zdravu i uravnoteženu prehranu kao način za smanjenje krvnog tlaka.

Ako je krvni tlak neke osobe visok, to znači da njeno srce mora da radi napornije kako bi pumpalo krv. Vremenom ovo dodatno opterećuje sve vitalne organe – pored srca, mozak i bubrege. Hipertenzija može imati razorne posljedice, sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, moždanog udara i demencije.

Kao i za mnoga medicinska stanja, prehrana igra ulogu i kod krvnog tlaka, odnosno da li je visok ili nizak. Jako slana hrana čini da organizam zadržava vodu, što stvara dodatni pritisak na zidove krvnih žila, piše B92.

Liječnici često savjetuju zdravu i uravnoteženu prehranu kao način za smanjenje krvnog tlaka. Točnije, preporučuju smanjen unos soli. Pokazalo se da konzumacija hrane s visokim sadržajem kalija pomaže smanjenju krvnog tlaka, jer pomaže tijelu da se oslobodi natrij i radi na opuštanju krvnih žila.

Mrkva je povrće bogato kalijem, sadrži 320 mg kalija na 100 g, Istraživanja su pokazala da konzumiranje mrkve može sniziti krvni tlak, a jedna studija također sugerira da je konzumiranje u obliku soka korisno za smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Mrkva je bogata vlaknima i vitaminima. Izuzev A i C, u njoj se nalaze i vitamini B 1, zatim B 2 i B 3, kao i vitamini B 6 i B 9.

Komentirajte prvi

New Report

Close