Mogu dovesti od kroničnih bolesti: Prestanite konzumirati ove vrste hrane

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2023. u 10:38
Foto: Unsplash

U redu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom.

Konzumiranje voća, povrća i integralnih žitarica je važno za opće zdravlje i smanjenje rizika od razvoja kroničnih bolesti. U redu je povremeno uživati u hrani koja se možda ne smatra zdravom, ali gastroenterolog Sarmed Sami kaže da postoje namirnice kojima pristupa s velikim oprezom. Točnije, pet namirnica u potpunosti izbjegava, piše B92.

Prerađeno meso

Meso koje je dimljeno, sušeno, soljeno ili su u pripremi dodati konzervansi Sami izbjegava u širokom luku. Prerađeno meso uključuje kobasice i delikatesno meso. Prerada mesa može pomoći da se poboljša njegova tekstura i rok trajanja, ali ako se jede previše i prečesto, može i štetiti našem zdravlju.

Mliječna hrana s visokim sadržajem masti

U mliječne proizvode spadaju mlijeko, kajmak i sir, a snabdijevaju organizam proteinima i izvor su kalcija. Ali dr. Sami tvrdi da nisu za svakoga. Intolerancija na laktozu je jedna od najčešćih intolerancija na hranu.

Ovo stanje može dovesti do neželjenih simptoma nakon konzumiranja mliječne hrane jer laktoza neprobavljena prolazi u debelo crijevo, gdje je fermentiraju bakterije. Simptomi uključuju nadutost, bol u trbuhu, plinove i proljev.

“Ova hrana ima tendenciju biti bogata mastima, iako su dostupne varijante bez masti. Zasićenim mastima je potrebno duže da se probave, što može pogoršati probleme s probavom i simptome refluksa, a također doprinosi upali u crijevima. Također, mliječni proizvodi s visokim sadržajem masti mogu poremetiti crijevne bakterije”, ističe liječnik.

Pržena hrana

Pržena hrana može izazvati želučane tegobe jer usporava pražnjenje želudca zbog velike količine masti. Prekomjerna potrošnja masti može dovesti nadutosti, mučnine i grčeva. Visoke temperature koje se koriste za prženje hrane također proizvode spojeve koja tijelo teško razlaže, što može doprinijeti upali i oksidativnom stresu u probavnom sustavu.

Slatka pića

“Konzumiranje slatkih napitaka nema zdravstvene koristi, a to uključuje i voćne sokove, ako se s njima pretjera. Višak šećera je povezan s povećanjem tjelesne težine, faktorom rizika za mnoge bolesti. To također može utjecati na zdravlje vašeg crijevnog mikrobioma”, upozorava dr. Sami, koji potpuno izbjegava gazirana pića, bilo s ili bez šećera.

Gotova jela

A na kraju ove liste su gotova jela. Obično su to ultra-obrađeni obroci koji sadrže dosta dodatnog šećera, masti, soli, kao i mnoge druge kemikalije, konzervanse i emulgatore, a povezuju se s metaboličkim promjenama i lošijim zdravstvenim stanjem.

“Mogu sadržavati visoke razine rafiniranih ugljikohidrata, zasićenih masti, soli i kemijskih aditiva. Često im nedostaju dijetalna vlakna, dobri izvori proteina i zdravih masti. Prehrana zasnovana na ultra-prerađenoj hrani povezana je s brojnim zdravstvenim stanjima, uključujući bolesti srca, dijabetes tip 2, sindrom iritabilnog crijeva, depresiju, astmu i rak”, zaključio je Sami.

Komentirajte prvi

New Report

Close