Šest tipova ljudi koji ne bi smjeli piti pivo

Autor: Poslovni.hr , 17. lipanj 2022. u 10:49
Foto: Pixabay

Ljudi s određenim dijagnozama trebali bi preskakati ovo piće.

Liječnik je za Eat this istaknuo šest tipova ljudi koji nikako ne bi smjeli piti pivo.

Ljudi koji pate od dijabetesa i preddijabetesa

Malo tko misli o šećeru kada poseže za pivom. Ipak, iako na listi sastojaka nema šećera, on se prirodno stvara prilikom fermentacije.

“Pivo može jako brzo podići šećer u krvi, a ako ga pijete na tašte, može podići i razine inzulina i uzrokovati hipoglikemiju, što je također opsano”, kaže dr. Jonathon Kung.

Ljudi koji su na dijeti ili su pretili

Ako pokušavate izgubiti koji kilogram, možda bi bilo pametno da se klonite piva. Naime, ono ima 100 do 200 kalorija, a gotovo je nikakve nutritivne vrijednosti. Jedno istraživanje pokazalo je da pijenje više od pola litre piva dnevno može zautaviti mršavljenje, pogotovo kod muškaraca. Stoga, ako želite smršavjeti, bocu piva zamijenite bocom vode.

Ljudi osjetljivi na gluten

Oni koji su na bezglutenskoj prehrani trebali bi pokušati izbjeći pivo jer ono može potaknuti probavne probleme. “Pivo često može aktivirati upalne procese u probavnom sustavu što može rezultirati neugodnim probavnim smetnjama”, kaže Kung. Srećom, postoje i piva bez glutena.

Ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva

Probavni problemi nikome nisu zabavni, a najmanje onima koji pate od ovog sindroma. “Pivo često uzrokuje nadutost, vjetrove, proljev, a nekad i bol u trbuhu jer iritira trbušni zid ili zadržavanje vode kod nekih”, veli Kung.

Ljudi koji pate od kronične bolesti jetre i ciroze

Ako patite od bolesti jetre ili ciroze, ne pijte pivo. “Pivo je alkohol koji može još povećati štetu kada ga metaboizira ionako oštećena jetra. To može uzrokovati smanjenu funkciju tog organa”, objašnjava Kung.

Ljudi koji pate od žgaravice

Pivo biste trebali dodati na listu jela i pića koja izbjegavate ako patite od žgaravice. “Pivo je poznato po tome da smanjuje sposobnost zatvaranja sfinktera na jednjaku, a to rezultira povećanim vraćanjem kiseline u jednjak”, rekao je Kung.

Komentirajte prvi

New Report

Close