Šest neprijatelja ravnog trbuha: Zaboravite slamčice i gazirana pića

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2022. u 10:44
Foto: Pixabay

U svakom slučaju, ako je ravan trbuh vaš cilj, obratite pažnju na ovih 6 prehrambenih navika koje vas možda sprečavaju da ga ostvarite.

Ako već dugo bezuspješno pokušavate izravnati svoj trbuh, dva moguća krivca za to su loša hrana i nadutost. Višak kalorija iz prevelikih obroka i zaslađenih pića može dovesti do povećanja masti na trbuhu, piše B92.

Što se tiče nadutosti, ona može biti posljedica nekih probavnih problema, prehrambenih netolerancija ili nedovoljnog unosa određenog nutrijenta. Nutricionistica Bonnie Taub- Dix dodaje i da zatvor može trbuh učiniti zaobljenim. U svakom slučaju, ako je ravan trbuh vaš cilj, obratite pažnju na ovih 6 prehrambenih navika koje vas možda sprečavaju da ga ostvarite.

1. Nedovoljan unos vlakana

Ako svakodnevno ne unosite dovoljno vlakana, to bi moglo biti uzrok nadutosti. A nedostatak vlakana u prehrani može dovesti i do zatvora ili drugih probavnih tegoba. Vlakna mogu poboljšati pokretljivost crijeva, te tako olakšati pražnjenje i smanjiti nadutost. Ako niste sigurni koliko biste vlakana trebali unositi dnevno, držite se preporuka stručnjaka s Klinike “Mayo” koji kažu da bi žene trebale konzumirati 21-25 grama vlakana dnevno, a muškarci 30-38 grama.

2. Nedovoljan unos proteina

Ako preskačete u prehrani proteine to bi moglo uzrokovati nadutost. Proteini pomažu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu. Preporučeni dnevni unos proteina je oko 0,8 g po kilogramu tjelesne težine. Ipak, to se može mijenjati ovisno od starosne dobi i fizičke aktivnosti. Kako starimo, naša tijela zahtijevaju više proteina kako bi se spriječio gubitak koštane mase.

3. Žvakanje žvakaćih guma

Možda posežete za žvakaćom gumom kako biste se lakše oduprli napadu gladi ili spriječili sami sebe da pretjerujete s grickanjem tijekom dana. Kad žvačete žvakaću gumu, gutate zrak, a to može dovesti do nadimanja i osjećaja neugode u stomaku.

4. Pijenje na slamčicu

Svaki put kad pijete piće kroz slamčicu, u crijeva uvlačite i zrak, a to se dodatno pogoršava ako je riječ o gaziranim pićima. Radije popijte svoje piće iz čaše ili iz boce, samo neka bude bez slamčice.

5. Prekomjerno konzumiranje gaziranih pića

Gazirana pića doslovno unose mjehuriće u crijeva, a to može izazvati osjećaj nadutosti. Ako se vrlo često osjećate tako, možda gazirana pića ipak nisu pravi izbor za vas.

6. Prekomjerna konzumacija alkohola

Prekomjeran unos alkohola povezuje se s debljanjem i većim obujmom struka jer alkohol sadrži mnogo praznih kalorija. A ne treba zanemariti ni namirnice koje često idu ruku pod ruku s alkoholom, poput slanih grickalica ili pržene hrane, a takva hrana također često izaziva nadutost.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Od tgoa ništa ne konzumiram i opet imam takav trbuh kao na slici ?

New Report

Close